Německo: Smíšené reakce vyvolal záměr vlády navýšit šrotovné

Automobilky a spotřebitelé se radují, opozice a experti vesměs kroutí odmítavě hlavou. Tak by se daly shrnout reakce na plán spolkového kabinetu navýšit v Německu takzvané šrotovné. Tahle pobídka se u našich západních sousedů setkala s mimořádným zájmem a vláda chce na ni vyčlenit další prostředky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrakoviště

Vrakoviště | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Krizí ohrožený automobilový průmysl považuje krok vlády za správné rozhodnutí ve správný okamžik. Opozice to ale vidí přesně naopak.

Předseda poslanecké frakce Strany Zelených ve Spolkovém sněmu Fritz Kuhn si myslí, že umělé posílení poptávky na začátku roku přinese jen její propad v dalším období. "Je to jako bojovat proti zimě během mrazivé noci pitím kořalky," dodal Kuhn.

Předseda rozpočtového výboru Spolkového sněmu Otto Frick z FDP požaduje, aby vláda pro letošní rok přišla s dodatečným rozpočtem.

Někteří ekonomičtí analytici považují navýšení vládního balíku na šrotovné za smysluplný krok. Jiní ho ale označují za populistické opatření s pomíjivým účinkem.

Přečtěte si také:
Německá vláda se údajně chystá navýšit šrotovné
O nákup nových aut s pomocí šrotovného je v Německu mimořádný zájem
Evropská komise stanovila pravidla pro vyplácení "šrotovného"

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme