ŘSD: Škody na silnicích po povodni budou kolem miliardy korun

Až miliardovou škodu způsobily povodně na dálnicích, rychlostních silnicích a silnicích první třídy. Takový je čerstvý odhad Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které tyto komunikace spravuje. Téměř veškeré škody hlásí silničáři z Ostravska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podemletá silnice

Podemletá silnice | Zdroj: ČTK

Silnice první třídy ze Životic přes Nový Jičín do Hodslavic se ocitla celá pod vodou, hrubý odhad škod v tomto úseku je až 800 milionů korun. Škodu až 100 milionů pak způsobil sesuv svahu na stejné silnici u obce Vrchy.

Další moravské kraje hlásí poškození v řádech maximálně desítek milionů. Na dálnici D1 je například částečně podemletý most na 307. kilometru, náklady na opravu se odhadují na 15 milionů.

Ministerstvo dopravy chce svůj odhad zveřejnit začátkem příštího týdne, protože některé objekty jsou stále ještě pod vodou. Šéf resortu Gustáv Slamečka dnes mluvil o škodách v řádech stovek milionů a ujistil, že to budou první stavby, kam peníze z ministerstva půjdou. "Je to další výrazný zásah pro rozpočet České republiky," uvedl Slamečka.

Energetici odhadují předběžnou škodu na distribuční soustavě na čtyři miliony korun. Jde většinou o stržené vedení a podemleté sloupy. V zaplavených obcích na severu Moravy zůstává nadále bez elektrické energie zhruba 350 domácností. V osmi desítkách rodinných domů a chat na Novojičínsku obnoví ČEZ dodávku elektřiny během dneška, dalších 270 poškozených domů připojí až po ověření bezpečnosti elektroinstalací.

Další zprávy o současné povodni:
Hladiny řek už na většině míst kulminovaly a začínají klesat
Počet obětí záplav na Moravě dále stoupl
Záplavy si už vyžádaly deset obětí
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze
Moravu postihly záplavy, v Novém Jičíně si vyžádaly život jedné ženy
Záplavy budou hrozit na jihu Čech a severu Moravy do čtvrtka

Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme