Benzin zdražuje, ale brzy má nastat obrat

Cena benzínu se blíží třiceti korunám za litr. Nejnovější údaje o vývoji cen pohonných hmot dnes zveřejnil Český statistický úřad. Na světových trzích přitom ceny ropy spíše klesají. Proč tedy na tuzemských benzínkách stojí pohonné hmoty stále víc?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail stojanu na čerpací stanici

Detail stojanu na čerpací stanici | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na to odpověděl Radiožurnálu analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka: "Hlavními důvody jsou oživení světové ekonomiky a s ním spojený růst na komoditním trhu. Všichni už očekávají, že se ekonomika už pomalu dostává z té obrovské krize a ropa za krátkou dobu poskočila z 30 dolarů za barel na 70 dolarů. Pozitivní ale je, že v posledních dnech dostává komoditní trh pořádně zabrat a cena ropy poměrně výrazně padá."

Jak Procházka dodal, že v nejbližší době zlevní pohonné hmoty i u nás a jejich cena by se poté celé léto měla udržet pod třiceti korunami. "Nahrává tomu i posilující kurz koruny vůči dolaru," připomněl Procházka.

V porovnání se sousedními zeměmi jsou v Česku pohonné hmoty relativně velmi levné. Například v Rakousku, Dánsku, Belgii či Německu stojí v přepočtu výrazně nad třicet korun. Naopak třeba v Chorvatsku jsou ceny o korunu až dvě nižší než v Česku. Vůbec nejlevněji pak lze podle Procházky natankovat v Rusku.

Přečtěte si také:
Na "benzínovém obzoru" zlevnění
U čerpacích stanic je opět dráže
Benzín někde už za 30 korun za litr
Tankujte jen u ověřených benzinek
Benzín podražil už třetí týden po sobě

CENY BENZÍNU A NAFTY pro vás neustále sleduje redakce MOTOŽURNÁLU!

Alena Adámková, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme