Sociální dopady přesáhnou trvání samotné hospodářské recese

Dopady současné hospodářské recese budou podle Evropské komise doznívat déle, než krize samotná. Podle předsedy komise Josého Barrosa na to ukazují analýzy současného stavu unijní ekonomiky. Předcházení podobným krizím bude jedním z témat summitu sedmi nejvyspělejších zemí a Ruska - tedy skupiny G8 v italské Aquile v druhé polovině tohoto týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční krize

Finanční krize

"Naše analýzy říkají, že už nejsme ve fázi volného pádu. To je dobře. Ale zatím jsme a do konce roku budeme v záporných číslech," uvedl José Barroso. Podle něj se zatím nedá říct, kdy opět začne konjunktura. Co je ale jisté, že sociální dopady krize budou trvat déle, i po odeznění recese. Na celosvětové úrovni bude podle něj nutné najít strategie udržitelného růstu.

"Je to předčasné říkat, ale je to velmi, velmi pravděpodobné, že po krizi se už nevrátíme k tak rychlému tempu růstu jako před ní," prohlásil Barroso. Za hlavní problém, který je nutný řešit označil Barroso růst nezaměstnanosti. V Unii se dostala skoro k 9 % a je nejvyšší od roku 2005.

Belgie zaznamenává první náznaky oživení po hospodářské krizi

Ocelářský průmysl v Belgii zaznamenal po krizi mírné oživení. Znovu se zapaluje druhá vysoká pec, kterou musela firma Arcelor-Mittal nechat před třemi měsíci vyhasnout. Od dubna tak byla v hutích v západobelgickém Gentu v provozu jen jedna pec.

Po poklesu zájmu o ocel na světových trzích vyvolanému globální hospodářskou recesí se teď společnost rozhodla mírně zvýšit výrobu. Poptávka po oceli totiž roste. Znamená to, že část z propuštěných hutníků znovu najde u vysoké pece práci. Pec se má znovu odpálit v polovině srpna. Podle představitelů gentské hutě ale nelze čekat návrat k předchozím objemům výroby, protože i přes mírné oživení zůstane poptávka po oceli do konce roku nižší.

Přečtěte si také:
Merkelová chce ukončení globálních programů na podporu hospodářského růstu
Počet nezaměstnaných v Česku ještě poroste
Počet lidí bez práce je v Evropě nejvyšší za poslední roky
Komise chce dát 500 miliard korun na boj s nezaměstnaností
Evropská komise předloží svůj plán na boj s nezaměstnaností
Počet nezaměstnaných v Česku ještě poroste

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme