Na české firmy útočí další katalogová firma, varuje SOS

Sdružení obrany spotřebitelů varuje podnikatele před další katalogovou firmou. Rozesílá nabídku inzerce v katalogu, která se tváří, že je zdarma. Ve skutečnosti si ale za tuto službu bude účtovat až 77.000 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

katalog World Business Guide

katalog World Business Guide | Foto: World Business Guide

Do České republiky podle SOS v posledních dnech proniká nizozemská společnost World Business Guide. E-mailem nebo klasickou poštou rozesílá své nabídky jak podnikům, tak fyzickým osobám.

"Jedná se o stejný postup, jaký používá například společnost European City Guide, se kterou mají negativní zkušenost mnozí podnikatelé. V omylu odeslali formulář na stejném principu a posléze jim společnost doručuje upomínky a výzvy k zaplacení," řekl Radiožurnálu mluvčí SOS Jan Mišurec.

Radí proto všem, kdo nabídku společnosti World Business Guide dostali, aby si nejprve pořádně přečetli informace, které jsou uvedené malým písmem v dolní části formuláře s titulkem Order. Z nich vyplývá, že jde o závaznou objednávku prezentace údajů o firmě za podmínek uvedených na internetových stránkách společnosti.

"Informace o ceně je důmyslně skryta na webových stránkách společnosti v sekci v sekci nazvané Terms and conditions for insertion, a to v bodě sedm, kde je řečeno, že cena za tři roky činí 2985 eur," doplnil Mišurec.

Podobné praktiky už v Evropě existují několik let. Na začátku července policie ve Švýcarsku pozatýkala šest švýcarských a německých šéfů čtyř katalogových firem, které podnikatelům a institucím, včetně českých, nabízejí registraci v evropských databázích. V nabídkách uváděli, že zápis je zdarma, pak ale začali firmám posílat faktury na částku kolem 1000 eur (zhruba 26.000 korun). V Česku je poškozených několik set, jsou mezi nimi i úřady financované z veřejných rozpočtů.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme