Šéf americké centrální banky: ekonomika USA má nejhorší za sebou

Prezident americké centrální banky (FED) Ben Bernanke prohlásil, že to nejhorší má už ekonomika Spojených států za sebou. Dolar v první reakci vůči euru i koruně oslabil, americké dluhopisy naopak posilovaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Bernanke zároveň naznačil způsob, jakým chce FED zabránit tomu, aby nástroje, které pomohly odrazu ode dna, zadusily postupný růst. FED mimo jiné hodlá dál držet úrokové sazby kolem nuly.

Ekonom Citibank Jaromír Šindel odhaduje, že k případné změně dojde až v druhé polovině roku. "FED pravděpodobně ponechá úrokové sazby jako většina centrálních bank. Čekáme růst úrokových sazeb až v polovině roku 2010," řekl Šindel.

Pokud podle něj přetrvá tento pozitivní výhled v kombinaci s nízkými úrokovými sazbami na hlavních měnách, bude to pozitivní faktor jak pro příliv kapitálu, tak pro českou korunu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úrokové sazby zůstanou v Americe velmi nízké

Rádio Česko, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme