Letecká společnost SkyEurope zkrachovala. Potíže mají tisíce klientů

Slovenské aerolinky SkyEurope končí. Firma oznámila, že nesehnala finance na udržení provozu, a soudem jmenovaný správce proto včera pozdě večer podal na SkyEurope návrh na konkurz. Všechny lety s okamžitou platností přepravce zastavil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadla aerolinek SkyEurope

Letadla aerolinek SkyEurope | Foto: SkyEurope Airlines

Nápis "Zrušeno" svítí v odbavovací hale letiště Ruzyně u dnešních ranních letů společnosti Sky Europe do Burgasu, Splitu a Alicante. Slovenské aerolinky nesehnaly dost peněz na udržení provozu a soudem jmenovaný správce konkurzní podstaty podal návrh na konkurz.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Okamura: Získání peněz zpět bude obtížné

Ještě před tím přestaly lety této společnosti odbavovat letiště v Praze a v Bratislavě. Jak dodává mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura do problémů se tak může dostat a 10 tisíc českých turistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radiofórum-ohlasy na krach Sky Europe

"Letecké společnosti totiž nejsou pojištěny ze zákona proti úpadku. Lidé tak nemají žádný zákonný nárok na to, aby dostali zpět své peníze. Jedinou možností je, že uplatní svůj nárok v rámci konkurzu. Letecká společnost SkyEurope ale nevlastní žádný majetek, nemá ani vlastní letadla. Tím pádem získání peněz bude obtížné."

Pomoc nabízejí jiné společnosti

Cestující budou informováni a bude o ně postaráno. To bez dalších podrobností včera uvedl mediální zástupce SkyEurope Markus Wölbitsch z rakouské agentury Brunswick. Postarat se o své klienty ale zkrachovalou leteckou společnost nic nenutí.

Přímo z ruzyňského letiště naši reportéři hlásili, že kolem poledne byla tamní přepážka společnosti opuštěná, klientská linka nefungovala a nikdo ze zaměstnanců SkyEurope nepodával žádné informace.

Pasažérům firma vzkázala, že si musí zabezpečit zpáteční let u jiné letecké společnosti na vlastní náklady. Peníze za letenky se nevrátí ani zákazníkům, kteří za ně zaplatili přímo SkyEurope.

Lidé, kteří při platbě použili kreditní kartu, mají kontaktovat svou banku a žádat o náhradu za zrušené lety. Na cestovní kanceláře se zase mají obrátit lidé, kteří si letenky objednali jejich prostřednictvím.

Pasažéři se však se vstřícností setkávají. Těm, kteří měli koupené letenky se SkyEurope, totiž nabízí pomoc jak České aerolinie, tak i nízkonákladová společnost Wizz Air. Při předložení platné letenky SkyEurope mohou zákazníci po příplatku 1 400 korun nebo 50 eur letět do stejné destinace s ČSA, nebo za doplatek 30 eur s Wizz Airem. Pomoc nabízí i společnost Travel Service.

Potíže nepřišly nenadále

Od svého založení na přelomu let 2001 a 2002 byla společnost SkyEurope ve ztrátě. Skutečnost, že se provoz aerolinek nikdy nerentoval, mátla ekonomy i novináře, kteří periodicky kladli otázku, jak je možné, že přesto SkyEurope stále fungují.

Postupně se společnost se sídlem v Bratislavě, která létala především ve střední a jižní Evropě, stala druhým největším přepravcem na pražské Ruzyni. Ale dluhy rostly, v červnu letošního roku požádala SkyEurope o ochranu před věřiteli.

Záchranný plán nevyšel, firma jde do konkurzu. Podle informací médií zůstali v zahraničí tisíce lidí, kteří nyní hledají způsob, jak se dostat domů.

V bulharském Burgasu pracovník českého konzulárního jednatelství Jaroslav Kamas, Českému rozhlasu potvrdil, že lidé sice nejsou z potíží samozřejmě nadšeni, ale operativně shánějí náhradní spojení domů.

K tématu si můžete také přečíst:
Aerolinky SkyEurope přestaly létat z Prahy i Bratislavy
SkyEurope chce mít hlavní sídlo nadále v Bratislavě
Vídeňské letiště přestalo odbavovat lety společnosti SkyEurope
Aerolinie SkyEurope, které požádaly o ochranu před věřiteli, budou dál létat

Milan Kopp, Lenka Rákosová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme