Dolar jako globální rezerva nekončí, není čím nahradit

Dolar vůči euru mírně posílil, vůči koši hlavních světových měn ale pokračuje v oslabování. Po čerstvém kole výprodejů je tak americká měna už o čtvrtinu slabší než byla v březnu tohoto roku. Podle expertů bude její pád pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Signály pomalého ozdravování světové ekonomiky totiž zvyšují chuť investorů riskovat. Navíc se množí spekulace o tom, že dolar přichází o pozici globální rezervní měny číslo jedna.

Podle analytika společnosti Patria Tomáše Vlka se ale pozice dolaru coby globálního hegemonu ještě nekončí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dolar v noci vůči euru mírně posílil, vůči koši hlavních světových měn ale pokračuje v oslabování. Více s analytikem společnosti Patria Tomášem Vlkem a předsedou Asociace exportérů Jiřím Grundem.

"Ústup dolaru je zatím velice pomalý a zatím neexistuje měna, která by ho mohla plnohodnotně nahradit. To ale nic nemění na faktu, že důležitost dolaru dlouhodobě klesá," řekl Vlk Rádiu Česko.

Ústup dolaru z předních pozic se ale patrně dotkne i domácích a zahraničních exportérů, což potvrzuje i předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

"V současnosti se nás zatím oslabování dolaru nijak nedotýká, v budoucnu jsme ale na pád dolaru coby globální rezervy připraveni," potvrdil Grund Rádiu Česko.

Ztráta výsadního postavení dolaru je tedy nesporně věcí dlouhodobou. I krátkodobé faktory ale podporují spekulace o jeho dalším oslabování, a to podle Standard Chartered až na úroveň 1,55 dolaru za euro, tedy o dalších pět centů. Otázkou je, na jakých hodnotách zakotví dolar na konci letošního roku.

"Dolar je nyní pod tlakem investorů, kteří jsou ochotni více riskovat a k takzvaným carry obchodům používají právě dolar. Takový optimismus ale v dalších měsících zřejmě nevydrží. Dá se tedy očekávat, že bude ke konci roku na silnější úrovni vůči euru, a to na hladině 1,45," předpovídá Vlk.

Silná koruna brzdí oživení české ekonomiky

Sílící koruna vůči dolaru, respektive problémy, které některým vývozcům působí už nyní, může podle některých ekonomů ohrozit hospodářské ozdravení celé české ekonomiky, která je právě na vývozu do značné míry závislá.

"Určující pro domácí exportéry je spíše kurz koruny vůči euru. Nicméně slabší kurz koruny by logicky podporoval zmiňované oživení více, k čemuž aktuálně tolik nedochází," myslí si analytik společnosti Patria.

Známý investor George Soros ve čtvrtek prohlásil, že jsou globální peněžní trhy plné nebezpečí. Proto je třeba je regulovat, což potvrzuje i Vlk:

"Není třeba vztahovat regulace na konkrétní trhy. Obecně je zapotřebí zpřísnit měnové podmínky. Právě uvolněná měnová politika vedla ke krizi."

Podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda ale regulace peněžních trhů nejsou nyní na pořadu dne. "Jakákoli opatření tohoto druhu obecně mají tendenci být zneužívaná. Navíc průmyslová prosperita rozhodně nezávisí na regulačních opatřeních," řekl Grund Rádiu Česko.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme