Pivovarem roku je Herold z Březnice

Spotřeba piva v České republice sice pozvolna klesá, malé pivovary ale většinou prosperují a rok od roku prodávají piva více. Trend vzrůstající oblíbenosti menších pivovarů potvrzuje i 20. ročník ankety Sdružení přátel piva, podle které se nejlepším pivovarem roku stal Pivovar Herold Březnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návštěva Pivovaru Klášter

Návštěva Pivovaru Klášter | Foto: Jana Huzilová

Na druhé příčce se umístil Pivovar Svijany, následovaný Rodinným pivovarem Bernard z Humpolce. Desítkou roku je podle sdružení světlé výčepní pivo Podskalák z Pivovaru Rohozec a dvanáctkou Svijanský Rytíř Pivovaru Svijany.

"Je zde cítit posun v uvažování českých konzumentů piva. Spotřeba piva nyní klesá, i když ne nijak dramaticky, řady malých pivovarů ale jako by se krize netýkala a prodávají více, než v loňském roce," říká výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý mluvil na Rádiu Česko o pivu a pivních trendech.

Zmíněná anketa podle něj jeho slova potvrzuje: "Sdružení Přátel piva je organizace, která není nijak spojena s Českým svazem pivovarů a sladoven. Jejich názory znám. Oni dlouhodobě preferují zejména malé a v českých rukou držené pivovary. A to je rozumná volba."

Zájem Čechů o malé pivovary je podle Veselého dán růstem individualismu." Týká se to zejména mladých lidí. Každý chce mít něco zvláštního, chce hledat specifika. I proto hledáme nezávislé, zajímavé potraviny a nápoje," uvádí Veselý.

V budoucnosti se tedy dá očekávat, že se bude konzumovat více typů piva. V mnoha pivnicích bude na čepu až deset druhů piv, což už je běžnou praxí v některých restauracích velkých měst. Dá se čekat i příklon k dalším novinkám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý mluvil na Radiožurnálu o malých pivovarech.

"Když se to vyplatí v Austrálii, Velké Británii nebo v USA, proč by to nešlo u nás?" ptá se Veselý a pokračuje: "Je to jen otázkou dohody. Pivovary budou prodávat stejné množství piva, akorát místo do padesáti hospod ho budou dodávat do sto padesáti, ale současně s dalšími pivovary."

Točeného piva se vypije méně

Současně s touhou po kvalitě a novinkách se mění i přístup českých konzumentů k pivu. "U spotřebitelů se projevuje přesun od točeného piva k lahvovému a to hlavně kvůli nižší ceně lahvového piva," vysvětluje Veselý.

Zajímavým fenoménem posledních let je i nárůst spotřeby nealkoholického piva. V zemi prakticky není průmyslový pivovar, který by neměl svoji verzi nealkoholického piva. Mnohé pivovary se snaží i o inovace, například Bernard a nyní i Černá hora vyrábějí nejen světlá, ale i polotmavá nealkoholická piva.

Ostatně Bernard Free Jantar Rodinného pivovaru Bernard se stal vítězem kategorie nealkoholických piv výše zmíněné ankety.

"Co se týče nealkoholických piv, tak kvalita je oproti komunistickému pitu nesrovnatelně lepší," říká na závěr Veselý.

Ondřej Černý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme