V Bruselu se bude jednat o budoucnosti Opelu

V Bruselu by tento pátek mohlo padnout rozhodnutí o budoucnosti automobilky Opel. Její vlastník, americký koncern General Motors, má ministrům Evropské unie předložit svůj plán na další fungování značky. Sedmadvacítka by následně mohla přijmout rozhodnutí, jestli prodělečnému Opelu pomůže ze státních peněz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna automobilky Opel

Továrna automobilky Opel | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Opel potřebuje 3,3 miliardy eur, tedy asi 86 miliard korun, právě takovýto údaj představí ministrům podle mínění diplomatů z Bruselu koncern General Motors. Američané jsou podle svých slov schopni z vlastní kapsy zaplatit 600 miliónů eur.

Chtějí, aby zbytek daly ty země Unie, kde má Opel své továrny. Vedle Německa je to Belgie, Španělsko nebo Británie. Zatím není známo nic o tom, jestli Evropa vyhoví.

Pro Opel vyrábí také víc než osmdesát českých firem. Německé automobilce dodávají výfuky, přední skla nebo potahy na sedačky.

Ondřej Houska, Marek Matlovič, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme