Do Číny proudí nově plyn z Turkmenistánu

Z Turkmenistánu do Číny proudí od včerejška zemní plyn v čerstvě zprovozněném 1833 kilometrů dlouhém potrubí. Zatím přitéká do čínské provincie Sin-ťiang jen omezené množství suroviny, ale v letech 2012 až 2013 by už mělo z Turkmenistánu na východ odcházet asi 40 miliard metrů krychlových plynu ročně, takže víc jako polovina veškeré roční produkce Turkmenistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Doteď bylo hlavním odběratelem zemního plynu z oblasti Rusko. Menší dodávky šly do Íránu. Rusko ale turkmenský plyn přestává nakupovat.

"Čína s Ruskem úzce spolupracuje, nejedná se tedy o nějaký střet. Nedávno byl ohlášen plynovod z Ruska, z východní Sibiře, do Číny. Čína také podepsala kontrakt na zkapalněný plyn ze Sachalinu. Navíc turkmenská ložiska, ze kterých poplyne plyn do Číny, jsou jiná, než ze kterých je zásobováno Rusko," říká energetický expert konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Energetický expert konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán mluvil na Rádiu Česko o novém plynovodu z Turkmenistánu do Číny.

Na Střední Asii jako alternativní zdroj ale pomýšlí i Evropa. Evropské státy se snaží realizovat projekt Nabucco, který by přiváděl plyn ze Střední Asie a Blízkého východu, a to mimo území Ruska a Ukrajiny.

"Podle ohlášení turkmenské strany je plynu dost pro všechny. Turkmenistán ho plánuje dodávat do Ruska, do Číny, do Íránu i do Evropy," dodává Štěpán.

Martin Křížek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme