V Davosu začíná 40. ročník Světového ekonomického fóra

Na jubilejní 40. ročník Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu letos, na rozdíl od loňska, přijedou i viníci hospodářské krize, tedy bankéři. Stejně jako loni bude neformální setkání špičkových politiků a finančníků hledat cestu z globální recese.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světové ekonomické fórum v Davosu

Světové ekonomické fórum v Davosu | Foto: www.weforum.org/

Zatím co loni zástupci bank do Davidu nejeli vůbec nebo poslali jen malou delegaci, v době, kdy světová ekonomika nabírá dech už bankéři chtějí být znovu u toho. Není divu, v Davidu letos půjde hlavně o ně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomickém fóru v Davosu mluvili na Rádiu Česko expert na mezinárodní politiku a ekonomiku Petr Robejšek a analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky bude letošní jednání ekonomických špiček velmi důležité: "Trhy se dnes ocitly v situaci, kdy po několika měsících růstu se jakoby zastavily a rozhlédly se kolem sebe, aby zjistily, jestli předchozí nárůsty mají opodstatnění vzhledem k vyhlídkám globální ekonomiky."

"Začínají se kumulovat problémy, ať už jde o Čínu, Řecko nebo Dubaj, a trhy jsou momentálně velmi citlivé na jakékoli zprávy nebo signály, které mohou z Davosu přicházet," dodal Hatlapatka.

Dokáží bankéři něco změnit?

Zakladatel neformálního setkání, profesor Klaus Schwab vyhlásil za motto letošního ročníku přestavbu světových finančních trhů. Zahajovací řeč pronese francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který také zastává názor, že finanční trhy potřebují větší regulaci.

I když má setkání v Davosu ušlechtilý cíl, tedy měnit svět k lepšímu, každoročně ho provází celá řada demonstrací. I expert na mezinárodní politiku a ekonomiku Petr Robejšek varuje před opakováním krize:

"Nové elity nejsou schopné koordinované akce. Národní státy jsou vlastně jediná, byť i omezená, možnost něco změnit. Pokud jde o elity v Davosu, tak počítám s tím, že najdou velice rychle zdůvodnění pro svoji pozici a budou dělat, jako by se nic nestalo, jako kdyby to byla jen drobná nehoda na cestě globalizace. Pokud bychom ale ponechali iniciativu jenom jim, tak to směřuje k opakování krize."

Vojtěch Berger, Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme