Čína zažívá zlatou horečku

Čína je největším producentem i konzumentem zlata na světě. V nejlidnatější zemi světa se totiž vloni vytěžilo 310 tun tohoto vzácného kovu a jeho spotřeba byla ještě vyšší. Čína produkuje nejvíce zlata už třetí rok po sobě, tedy od doby, kdy jeho těžbu snížila Jihoafrická republika. Nyní ale předstihla i Indii jakožto hlavního konzumenta žlutého kovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zlato

zlato

Podle odhadů Čínské asociace pro zlato přesáhne jeho spotřeba v nejlidnatější zemi světa 450 tun, což je o 50 tun více než za rok 2008.

Zájem o zlato v Číně roste, přestože jeho cena v uplynulých týdnech výrazně rostla. Loni v lednu stála trojská unce 750 dolarů, na začátku prosince pak už rekordních 1226 dolarů. Od té doby sice mírně klesla, stále se však drží kolem 1100 dolarů.

Obrovské rezervy ještě porostou

Zlato skupuje i čínská vláda. Od roku 2003 zvýšila rezervy žlutého kovu ze 600 na téměř 1100 tun. Tím se zařadila do pouhé šestice zemí naší planety, které vlastní přes tisíc tun tohoto vzácného kovu. Navíc Čínská asociace pro zlato tvrdí, že by tyto zásoby měly být několikanásobně vyšší.

Peking ho sice zatím skupuje jen z domácí produkce, podle expertů ale může využít své největší devizové rezervy na světě dosahující výše dva a čtvrt bilionu amerických dolarů k získávání zlata i na mezinárodních trzích.

Obchody se zlatými předměty a šperky, v Pekingu, Šanghaji či Hongu si na zvyšující se tržby nemusí vůbec stěžovat. Vzhledem ke stále rostoucímu počtu příslušníků střední a vyšší třídy stoupá i poptávka po výrobcích ze žlutého kovu daná tisíciletou tradicí, tedy jak po upomínkových předmětech, tak i samotných zlatých prutech.

A další nárůst lze čekat i v příštích dnech, protože se blíží nový lunární Rok tygra. Žádná nevěsta tak prakticky nemůže nedostat zlatý šperk. A zvýšený zájem potvrzují i spekulanti investujících do koupi dolů, které ale zase rychle prodávají v návaznosti na růst ceny zlata.

Robert Mikoláš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme