HDP Spojených států rapidně roste. Oživení to ale neurychlí

Hrubý domácí produkt Spojených států stoupl ve čtvrtém čtvrtletí o téměř šest procent. Růst o 5,7 procenta vypadá v souvislosti s globální hospodářskou krizí, která přišla právě ze Spojených států, těžko k uvěření. Je to nejprudší tempo růstu za víc než šest let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Někteří analytici sice předpovídali nárůst až o 4,6 %, přesto jde na první pohled o překvapivou cifru. Otázkou zůstává, zda i v prvním čtvrtletí budeme svědky podobných povzbudivých čísel nebo zmíněné údajně senzační číslo vyrobila tradiční "vánoční konjunktura". Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše se dá vzestupná tendence HDP Spojených států očekávat i v blízké budoucnosti.

"Růst HDP v USA není tažen vánoční konjunkturou. Dá se očekávat, že podobná čísla bude americká ekonomika vykazovat za celé první pololetí tohoto roku. Růst sice nikterak neurychlí ozdravení ekonomiky, nicméně mu výraznou měrou napomůže," řekl Mokráš Rádiu Česko a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Růst HDP Spojených států. Téma pro analytika České spořitelny Luboše Mokráše.

"Zmiňovaný růst pravděpodobně nebude mít vliv ani na klima na akciových trzích."

Podle Mokráše bude přitom pro udržení růstu HDP stěžejní obnovení spotřebitelské poptávky a vytváření novách pracovních míst pro zaměstnance, s čímž počítá ve svém plánu také americký prezident Barack Obama, který chce vrátit ekonomiku Spojených států k udržitelnému růstu a před pár dny představil nová opatření, která by měla podpořit právě tvorbu pracovních míst a povzbudit hospodářské oživení. Navrhuje také daňové úlevy pro malé firmy, které by jim umožnily najímat zaměstnance a lépe je platit.

"Obamova opatření by skutečně mohla pomoci hospodářskému růst. Prezidenta nicméně značně omezuje prudký růst schodku rozpočtu a tudíž si nemůže dovolit nikterak masivně ekonomiku podpořit. Bude záležet na tom, jak nastartuje soukromý a investiční sektor, potažmo trh práce. V neposlední řadě pak bude důležité obnovení zmiňované spotřebitelské poptávky," uzavřel analytik České spořitelny.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme