Summit EU řeší pomoc Řecku. Už ji slíbily Francie a Německo

V Bruselu začal summit Evropské unie. Řecko zmítané těžkými finančními problémy možná dostane odpověď, jak mu může Evropská unie pomoci. Měly by se na ní dohodnout lídři sedmadvacítky na summitu, který začal v Bruselu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová už se na ní shodli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francie i Německo přislíbily na Summitu EU pomoc zkrachovalému Řecku

Francie i Německo přislíbily na Summitu EU pomoc zkrachovalému Řecku | Zdroj: ČTK

Angela Merkelová odjížděla do Bruselu s podmínkou, že záchranný plán bude zahrnovat intervenci Mezinárodního měnového fondu a k tomu dvoustranné půjčky členských zemí eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové informace z Bruselu přinesly Ozvěny dne.

Má se ale použít v krajní situaci, pokud Řecko své problémy opravdu samo nezvládne. Na tuto podmínku přistoupil francouzský prezident Nicolas Sarkozy a oba státníci předložili svou dohodu předsedovi Evropské rady van Rompuyovi.

Záchranný plán pro Řecko ještě musí schválit ostatní země.

Pro předsedu Evropské komise je nepředstavitelné, že by se unijní lídři sjeli do Bruselu a nenašli shodu na určitém řešení. Schéma pomoci Řecku tak nejspíš vznikne. Není vyloučeno, že o něm budou jednat premiéři eurozóny na oddělené schůzce.

Obsah francouzsko-německé dohody

Na pomoci Řecku by se podílel Mezinárodní měnový fond spolu Eurozónou. Pomoc by měla být formou dvoustranných dobrovolných půjček. Většinu peněz má dát Eurozóna, menší částku Mezinárodní měnový fond.

Podle společného textu Francouzů a Němců by měla Evropská unie významně posílit koordinaci hospodářské politiky. Navrhují dokonce, aby se Summit Evropské rady by se měl stát hospodářskou vládou Unie.

Dohoda podle zpravodaje Českého rozhlasu v Bruselu, Ondřeje Housky, vychází takto formulovaná dohoda vstříc Německu. Úroky za půjčky by totiž byly tržní, tedy nijak zvýhodněné pro zkrachovalé Řecko.

"Na druhou stranu ale formulace o společné hospodářské vládě nad Eurozónou jsou dost dalekosáhlé. A to spíš vychází vstříc tradičním francouzským požadavkům," dodává Ondřej Houska

MMF stále supluje EMF

Ekonomický analytik Petr Zahradník s konstatováním, že kombinace pomoci Měnového fondu a Unie je nejlepším možným řešením pro Řecko, souhlasí. Podotýká ale, že pokud by existoval dlouho diskutovaný Evropský měnový fond, tak by jeho angažovanost byla jednoznačná. Protože ale neexistuje, funkci objektivního soudce zaujímá v tomto případě Mezinárodní měnový fond.

"Dovedu si představit, že Německo není z tohoto záchraného plánu vůči Řecku kdovíjak odvázané. Na druhou stranu jeho prostřednictvím může prosadit svůj zájem v oblasti středozemního moře, v oblasti Balkánu a může ovlivnit další průběh začleňování do EU takových zemí, jako je Makedonie, Srbsko či Chorvatsko," říká Zahradník.

Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme