EU má vytvořit mechanismus k zajištění stability eura

Evropská unie bude mít mechanismus pro zajištění stability eura. Na mimořádné schůzce v Bruselu ho mají schválit ministři financí sedmadvacítky. Program má sloužit pro případnou pomoc dalším státům, které by se podobně jako Řecko ocitly pod tlakem finančních trhů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

„Jde o nejvážnější krizi eurozóny od doby jejího vytvoření,“ řekl po mimořádném summitu šéfů států a vlád zemí eurozóny francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Špičky euroskupiny se rozhodly bez milosti bojovat proti spekulacím a útokům, které se na finančních trzích proti euru vedou. Španělské předsednictví proto narychlo svolalo do Bruselu ministry financí celé Unie, aby se dohodl společný postup ještě před zítřejším začátkem nového obchodování na burzách.

„Rozhodli jsme zavést celounijní intervenční mechanismus, abychom zajistili finanční stabilitu v Evropě,“ uvedl Sarkozy. Jak má takový mechanismus fungovat, mají na návrh Evropské komise určit právě ministři financí Unie na mimořádně svolané schůzce.

Evropská komise dnes také nejspíš navrhne ministrům financí EU zvýšení finančních prostředků v "záchranném" fondu EU z 50 na 110 miliard eur, tedy na zhruba 2,8 bilionu korun. Komise bude ale chtít i právní zakotvení bilaterálních půjček, jejichž prostřednictvím mají země eurozóny poskytnout zadluženému Řecku 80 miliard eur.

Pavel Novák, Igor Maňour, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme