Sílící tlak zaměstnanců brzy přibrzdí čínskou ekonomiku

Protesty čínských zaměstnanců proti špatným pracovním podmínkám nekončí. I když se zaměstnanci jedné z továren Hondy v pondělí vrátili do práce, vyhrožují, že pokud vedení nepřijme jejich požadavky, začnou v pátek opět stávkovat. Čtyřiadvacetiprocentní navýšení platu, které jim management navrhnul, už odmítli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Analytik Dan Vořechovský, který se Číně dlouhodobě věnuje, očekává, že se obě strany v nejbližší době dohodnou.

„Honda už čelila v uplynulých týdnech dvě stávkám u svých dodavatelů, v obou případech to dopadlo dobře, ve výrobě se pokračuje. Takže neočekávám, že by se měl objevit problém ani u tohoto dodavatele, který pro Hondu vyrábí zámky,“ uvedl Vořechovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Danem Vořechovským ve Světě o deváté

Ani navýšení platů o více než 24 procent se podle něj ziskovosti firmy nedotkne. „Stávka se netýká přímo Hondy, ale dodavatele. Honda prodává své vozy na světových trzích, takže pro ní je tento problém naprosto marginální,“ připomněl analytik.

Jak přitom tvrdí někteří experti, protesty v Hondě, Foxconnu a dalších firmách v posledních dnech signalizují, že tlak na čínské zaměstnance přesáhl únosnou mez.

Stejně tak je možné, že na pohled nevyčerpatelná zásoba těch, kteří přicházejí z nuzných podmínek čínského venkova a nechají se odírat, se brzy vyčerpá.

Levná pracovní síla se vyčerpává

Podle Vořechovského čínská vláda v uplynulých třiceti letech prováděla nezdravou politiku takzvaného sektorového socialismu, kdy rozvíjela jen určité oblasti, do nichž se museli stěhovat lidí z venkova.

„Druhým problémem je byzbysmodel, který vychází z velmi levné pracovní síly a který do budoucna není možný. Nyní se ukazuje, že tam existuje velký nedostatek nejenom kvalifikované pracovní síly, ale už i nekvalifikované pracovní síly, takže určitě to problém je,“ podotkl analytik.

Peking proto zřejmě bude muset direktivně zajistit zlepšení pracovních podmínek pro zaměstnance. To by mohlo vést k odchodu některých firem z Číny.

„Záleží na typu výroby, protože třeba automobilky vyžadují kvalifikovanější pracovní sílu, určitou rozvinutou infrastrukturu a dostupnost kapitálu, kterou jiné země příliš nabídnout nemohou. U výroby typu textilu se dá očekávat určitě exodus do zemí, jako je Vietnam nebo Indonésie,“ míní Vořechovský.

Podle něj se tak dá očekávat, že období velmi rychlého růstu čínské ekonomiky založeného na levné pracovní síle brzy skončí. „Jestli to ale bude příští rok, za dva roky, za pět let, to se dá těžko odhadnout,“ dodal.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme