Americké domácnosti dál odmítají utrácet

Američtí spotřebitelé i nadále odmítají utrácet. Potvrzují to nejnovější statistiky, podle kterých jejich výdaje domácností v červnu překvapivě stagnovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dvacetidolarové bankovky

dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše jsou hlavními důvody, proč Američané nyní neutrácejí, vysoká nezaměstnanost, kritická situace na trhu s bydlením a stagnující příjmy domácností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americké domácností dál odmítají utrácet. Důvody vysvětlil ve Světě o osmé analytik Luboš Mokráš

“Všechny tyto faktory se promítají do toho, že se podstatným způsobem zhoršuje důvěra domácností v budoucnost. To se projevuje například tím, že klesají indexy spotřebitelské důvěry,“ uvedl Mokráš.

Vzhledem k tomu, že právě domácnosti pohánějí ekonomiku Spojených států ze dvou třetin, se dá očekávat, že tempo hospodářského ozdravení bude i nadále pomalé, pokud se přímo tento proces nezastaví.

“Určitě bude růst ve druhém pololetí pomalejší. Myslím si, že nedojde úplně až k jeho zastavení nebo dokonce poklesu. Domácnosti sice utrácejí méně, ale přece jenom neklesají jejich výdaje,“ míní analytik Mokráš.

Podle amerického ministra financí Timothy Geithnera je možné, že nezaměstnanost ještě několik měsíců poroste, než začne pozvolna klesat. I proto se Mokráš domnívá, že domácnosti budou i nadále opatrné a budou šetřit.

“Nejvíc se to projevuje u rychloobrátkového zboží, to znamená například potravin a oděvů. Méně to bylo v poslední době vidět u zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou například elektronika nebo auta. Je možné že právě ve druhém pololetí se nižší ochota utrácet přesune právě do tohoto dražšího zboží,“ doplnil Luboš Mokráš.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme