Vysoký rozpočtový deficit USA vytváří nejistotu na burze

Ve Spojených státech se zvýšil počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ještě více, než analytici očekávali a také statistika o vývoji aktivity na východě USA je horší. Tyto nepříliš optimistické zprávy způsobily, že se včerejší panevropský index FTSEurofirst 300 ocitl na nejnižší úrovni za poslední měsíc. Data ze Spojených států tak přebila i zlepšený výhled růstu německé ekonomiky na 3 procenta v letošním roce, který vydala německá centrální banka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Evropské burzy skončily v záporu 2 procent. Americké hlavní indexy skončily v záporu 1,5 procenta. Asijské akciové trhy dnes pokračují dál v poklesu mezi 1 až 2 procenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Burza - Sklenář.mp3

Ze Spojených států přicházejí slabší data napříč celou ekonomikou. Od průmyslu, maloobchodních tržeb až po data z trhu práce, která naznačují, že ekonomická aktivita jak v USA, tak i v jiných částech světa lehce klesá nebo zpomaluje.

„Nastává otázka, jak je zpomalení výrazné, jestli jde o zpomalení nebo o začátek a předzvěst něčeho, čemu se říká druhé dno, tedy dalšího poklesu ekonomiky,“ říká analytik společnosti Atlantik Petr Sklenář a dodává:

„Dostáváme se do stavu, kdy trh bude mít tendenci stagnovat nebo klesat a bude čekat na sérii pozitivních zpráv, které by tento trend zlomily.“

K ujištění investorů a uklidnění trhů by možná postačila pravidelná měsíční data z trhu práce ze Spojených států.

Rozpočtový deficit Spojených států se má letos pohybovat kolem 1,34 bilionu dolarů. To je číslo, které včera přinesla agentura Reuters. Jde o druhý největší deficit v poválečné historii USA.

„Vysoký deficit, který má pomoci ekonomice, se stane jedním z rizikových faktorů pro další oživení, takže trhy sledují diskusi, jak a jakým způsobem se deficit bude v dalších letech snižovat. Jestli zvyšováním daní nebo škrty ve výdajích,“ dodává Sklenář.

Václav Sochor, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme