Indická ekonomika roste. V HDP ale dále zaostává

Indická ekonomika zažila nejprudší růst od začátku ekonomické a hospodářské krize.Ve druhém čtvrtletí letošního roku stoupla o 8,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nerealizovaný soutěžní návrh do indické Bombaje

nerealizovaný soutěžní návrh do indické Bombaje | Foto: OMA

Indie se tak spolu s Čínou stávají čím dál silnějšími konkurenty Evropy. Alespoň to tvrdí přední světoví ekonomové. I podle odborného asistenta Katedry světové ekonomiky Vysoké školy ekonomické v Praze Pavla Žamberského se dal zmíněný růst očekávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Růst indické ekonomiky. Téma pro odborného asistenta Katedry světové ekonomiky VŠE v Praze Pavla Žamberského.

„Určitou roli sehrála nízká srovnávací základna, jelikož indická ekonomika rostla v minulém roce pomaleji. Navíc doslova určujícím faktorem růstu indické ekonomiky je velká rozloha vnitřního trhu. Indie totiž není závislá na exportu, ale spíše na domácí spotřebě a postupně bohatnoucí populaci,“ uvedl Žamberský na Rádiu Česko a dodal:

„Kladnou roli sehrálo i oslabení indické měny v roce 2009, které se projevilo až nyní a oživení v Číně. Ostatně Čína je jedním ze třech největších partnerů Indie a její ekonomika výrazně ovlivňuje i tu indickou.“

Závislost na spotřebiteli

Právě díky závislosti na spotřebiteli je ale indické ekonomické klima méně náchylné na projevy výkyvů a dílčích krizí, což se ukázalo i v roce 2009, kdy Indie vykázala nižší růst, přesto vysoký.

V klíčovém ukazateli HDP na jednoho obyvatele ale Indie stále oproti silným ekonomikám zaostává, což potvrzuje i Žamberský.

„Průměr EU je okolo 30 000 dolarů, v Indii pak 3000. Oproti USA je srovnání ještě horší. Indie stále v tomto směru zůstává velmi chudou ekonomikou,“ řekl Žamberský.

Navzdory nepříznivému HDP je ale Indie jednou z nerobustnějších ekonomik světa. Co se týče parity kupní síly, figuruje dokonce na čtvrtém místě. Masivní expanze Indických produktů indického hospodářství směrem do Evropy zřejmě přesto nebude na pořadu dne.

„Indická ekonomika konkuruje evropské a americké zejména cenou služeb, nikoli výrobků. Řada evropských firem tak spíše hledá formy outsourcingu. Poptávka po indických výrobcích není taková. Ostatně jak bylo řečeno, tamní ekonomika ani není na exportu závislá,“ uzavřel odborný asistent Katedry světové ekonomiky VŠE v Praze.

Lukáš Vincourek, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme