Čína vede v exportu. I jí však hrozí recese

Čína si ve třetím čtvrtletí připsala největší přebytek v zahraničním obchodu od začátku globální krize. Podle zveřejněných statistik zde došlo v září k meziročnímu nárůstu exportu o 25 procent a importu o 24 procent, což vedlo k přebytku ve výši 16,9 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínské hlavní město

Čínské hlavní město | Foto: Robert Mikoláš

Právě ten je ale nejnižší za posledních pět měsíců, a to díky rychle rostoucí poptávce po dovozech. Celkem v období od července do září hodnota čínských vývozů převýšila dovozy o 65,6 miliard dolarů.

Podle ekonoma Raiffeisenbank Aleše Michla stále platí, že Čína je největší exportér na světě. Dříve to samé platilo po dlouhé roky pro Německo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl o vyhlídkách čínské ekonomiky pro Svět o deváté Rádia Česko

„V Číně roste silná střední třída, což je hlavní tahoun ekonomiky. Nicméně nic netrvá věčně a na každý region zhruba jednou za šest let vždy něco padne. Takže recese Čínu dříve nebo později také čeká,“ předpovídá Michl.

Ta může podle Michla souviset se srovnáním čínských výrobků s ostatními. „Vždycky se nakonec prosadí kvalita. A při rozhodování, jaké akcie koupit, věřím na průmysl, na tradiční české nebo německé výrobky a vsadil bych na západní Evropu než na ostatní regiony.“

Peking v pondělí nařídil největším čínským bankám, aby přechodně držely větší rezervy. Tím opět zpomalil přívod peněz do ekonomiky. Michl se domnívá, že navzdory tomuto opatření Číně inflace hrozí.

„Vše lze vysledovat na tržních hodnotách. Akcie jsou nahoře o dvacet procent, množství peněz v ekonomice, které rozhoduje o inflaci, narostlo za posledních pět let o devatenáct procent,“ upozorňuje.

Mezinárodní spory o kurz jüanu Michl nevidí jako rozhodující. „Spory o kurs čínské měny tady byly, jsou a budou. Teď se politikům hodí se navážet do Číny, ale já bych se jich zastal,“ tvrdí.

Čínskou ekonomiku prý může více ovlivnit rostoucí nacionalismus a asertivita. „Očekával bych od Číny liberalizaci obchodu, kvalitu legislativy, aby tam podnikající firma měla oporu v právu, ale do toho, jaký bude mít kurs jüanu, bych se jim rozhodně nepletl.“

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme