Měnová válka Číny a USA pokračuje. Pro Ameriku ale znamená jediné východisko

Americké ministerstvo financí má oznámit, zda podle něj Čína uměle podhodnocuje kurz juanu. Pokud se připojí ke Sněmovně reprezentantů, která už Peking označila za manipulátora, přilije pomyslného oleje do plamenů probíhající měnové války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Právě zmíněná bitva, jak se stále více expertů shoduje, mění peněžní trhy na nepřehledné místo plné prudkých změn. K nim na jedné straně vedou snahy napumpovat do ekonomiky likviditu, po nichž opakovaně sahají rozvinuté země.

A na té druhé intervence, jejichž cílem je upravit kurz domácích měn, které volí stále více rozvíjejících se států.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americké ministerstvo financí má dnes oznámit, zda podle něj Čína uměle podhodnocuje kurz juanu. Více vedoucí oddělení asset managementu ve společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Podle vedoucího oddělení asset managementu ve společnosti Colosseum Štěpána Pírka je očekávaná americká reakce spíše politickou přípravou na protekcionistická opatření, která Američané chystají na ochranu vlastních pracovních míst.

„Je to v podstatě reakce na odklon k zemím s levnou pracovní sílou. Konkrétně USA se zatím tomuto trendu brání jen velice těžko. Zmíněná chystaná opatření rovněž reflektují názor vlastních obyvatel, respektive i názor zahraniční,“ uvedl Pírko pro Rádio Česko a dodal:

„Spojené státy se snaží vytvořit jakýsi agresivní pohled na Čínu. Ve smyslu, že právě USA je v obranné pozici a že nezbývá nic jiného, než reagovat avizovanými opatřeními.“

Zvýšení inflace je pro USA nutností

Čína jde ovšem do protiútoku. Li Xiangyang, ekonom z vládního think tanku, obvinil Američany, že svou monetární politikou oslabují dolar a tím také měnu manipulují. Ani o tomto faktu podle Pírka není pochyb.

„Američané silně dolar manipulují, což je provázeno zejména dvěma efekty. Jednak se snaží oslabit dolar kvůli podpoře exportu. Druhý jev je umělé vytváření inflace pumpováním zvýšeného množství peněz do oběhu. Pochopitelně ze strany FEDu. Tím se i snižuje reálná hodnota amerického dluhu,“ upřesnil Pírko.

Amerika do ekonomiky opět napumpuje likviditu. Další rozvinuté země se zřejmě připojí. Podle Pírka by se bez tohoto kroku patrně celý systém zhroutil.

„Americký ekonomický systém je extrémně předlužený. Počínaje spotřebiteli. Jediným možným zachráncem je okamžitý a rapidní ekonomický růst a splácení dluhů. Takový scénář je ale nepravděpodobný. USA totiž ztrácí konkurenceschopnost a růst nelze příliš očekávat,“ zmínil Pírko.

„Kvůli demografickým důvodům se dá navíc očekávat ještě navýšení dluhů, jelikož americká populace stárne. Právě proto je jediným možným a logickým krokem snížení kupní síly peněz jejich dalším emitováním, respektive zvýšením zmíněné inflace. Právě tak se stanou dluhy menšími,“ uzavřel vedoucí oddělení asset managementu ve společnosti Colosseum.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme