Air Force One se podle Trumpa vymkl kontrole. Boeing si za nová letadla účtuje 3 miliardy dolarů

Donald Trump na Twitteru vyzval ke zrušení zakázky na nová letadla pro amerického prezidenta. Výrobu dvou strojů zajišťuje firma Boeing, která připravuje nová letadla 747 Air Force One. Výrobce zatím dostal více než 150 milionů dolarů. Cena objednávky se ale průběžně zvyšuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Air Force One

Air Force One | Foto: US Dep. of Defense

„To letadlo se úplně vymklo kontrole, projekt Air Force One bude stát 4 miliardy dolarů. To je šílené. Myslím, že se Boeing trochu přepočítal. Chceme, aby si Boeing vydělal peníze, ale ne zas tolik peněz," okomentoval cenu letadel Trump.

Na slová budoucího prezidenta v úterý zareagovala společnost Boeing. „V současnosti máme smlouvu na 170 milionů dolarů, které mají pomoci prozkoumat možnosti těchto komplexních vojenských letounů,“ prohlásila firma ve svém oficiálním stanovisku.

Podle informací agentury Reuters se po prohlášeních s Trumpem telefonicky spojil výkonný šéf společnosti Dennis Muilenburg a vedli spolu „konstruktivní dialog“. Cenu letounu, které mají po roce 2024 nahradit dvojici strojů Air Force One, jde podle Muilenburga snížit, pokud se změní požadavky na ně.

Trump před volbami prodal všechny své akcie. Mírní tak obavy ze střetu zájmů

Číst článek

Cena na vývoj a testování nových strojů je mezi lety 2015 a 2021 stanovena podle Reuters na 2,9 miliardy dolarů a lze očekávat, že výslední hodnota zakázky bude vyšší. Nové stroje mají být podle současných požadavků schopné bez mezipřistání doletět z Washingtonu do Hongkongu a oproti stávajícím letounům mají mít lepší vojenské a sebeobranné vybavení.

Boeingu Trumpova slova uškodily na burze, kde akce společnosti v úterý chvilkově klesly.

MOS , Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme