Akcie po zvolení Trumpa americkým prezidentem opět posílily na rekord. Vzrostl i dolar

Americké akcie po zvolení republikána Donalda Trumpa prezidentem pokračovaly ve svižném vzestupu a index Dow Jones opět překonal nový rekord. Akcie posilovaly v očekávání, že Trump v prvních letech ve funkci podpoří ekonomiku zvýšenými výdaji a zmírněním regulace. Posílily hlavně bankovní a průmyslové společnosti. Technologické akcie, v čele s Applem, však naopak oslabily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: Matt Rourke | Zdroj: ČTK

Index Dow Jones stoupl o 218,19 bodu, tedy 1,17 procenta, na 18.807,88 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 4,22 bodu, čili 0,2 procenta, na 2167,48 bodu. Index technologického trhu Nasdaq však klesl o 42,28 bodu, neboli 0,81 procenta, na 5208,80 bodu.

Ve středečním obchodování překonaly akcie počáteční otřesy a Dow Jones nakonec vzrostl o 1,4 procenta. Rozšířil tak dvouapůlprocentní přírůstek z prvních dvou dní týdne, kdy přitom investoři sázeli na vítězství Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové.

Fajn chlap, těším se na další setkání, řekl Trump. V Bílém domě se sešel s Obamou

Číst článek

Wall Street nakonec vyhodnotila nečekané Trumpovo vítězství pro sebe jako příznivé. Trump plánuje zvýšené investice do infrastruktury a posílení výdajů na obranu, finančnímu sektoru vyhovují naděje na zmírnění regulace.

Farmaceutický sektor se přestal bát zásahů Clintonové do cen léků a čeká se rovněž zvýšení investic do těžby ropy a plynu, kterou Trump slibuje podpořit.

Index bankovních společností ve čtvrtek stoupl na nejvyšší hodnotu od finanční krize. Vysoké zisky si připsaly akcie bank Wells Fargo, JPMorgan Chase a Bank of America, kterým pomohl také růst výnosů státních dluhopisů.

Naopak růst výnosů dluhopisů stáhl dolů sektory, které obvykle vyplácejí vysoké dividendy. Se ztrátami tak skončili energetický sektor, poskytovatelé telekomunikačních služeb či výrobci spotřebního zboží.

Proč vyhrál Donald Trump? Média volila průzkumy, které jim vyhovovaly, míní analytik

Číst článek

Americký dolar pokračoval v růstu a k jenu se dostal na nejvyšší hodnotu za tři a půl měsíce. Analytici očekávají, že Trumpova politika by mohla podpořit výdaje a inflaci, což by přimělo centrální banku Spojených států (Fed) ke zvýšení úrokových sazeb. Vyšší úroky zvyšují atraktivitu dolaru a zájem o něj mezi investory.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,24 procenta na 98,86 bodu. Dolar vůči euru posílil o 0,3 procenta na 1,0889 USD a k jenu o 1,3 procenta na 106,92 JPY. Euro vůči jenu vzrostlo o 0,9 procenta na 116,35 JPY.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme