Brexit a byznys: CzechInvest jedná s firmami o přesunu sídel z Británie do Česka

Státní agentura CzechInvest nyní jedná s řadou firem z USA a Asie o přesunu jejich sídla z Británie do Česka. Podle agentury jsou v tuto chvíli v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie už tři firmy rozhodnuty umístit své investice v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle odborníků mají zahraniční investice přímý dopad na českou ekonomiku

Podle odborníků mají zahraniční investice přímý dopad na českou ekonomiku | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

"V souvislosti s vystoupením Velké Británie z Evropské unie vnímáme velký zájem potenciálních investorů o informace. V tomto smyslu vedeme řadu jednání zejména s firmami z USA a Asie, zájem čistě britských firem evidujeme nicméně také," uvedl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

Kvůli odchodu ostrovního království z EU se tři společnosti rozhodly umístit své investice v ČR. "Ve dvou případech se jedná o výrobní aktivity, v jednom případě o vývojové aktivity. S několika dalšími jsme v pokročilém jednání. Jmenovat je bohužel nemůžeme," dodal ředitel.

Končící státní tajemník pro EU Tomáš Prouza (ČSSD) již loni uvedl, že odchod Velké Británie z EU je pro Česko příležitostí přilákat na své území centrály nadnárodních firem nebo unijních agentur, které sídlí v Londýně.

Vláda v únoru oznámila, že bude usilovat o to, aby se po odchodu Velké Británie z Evropské unie do Česka přestěhovala z Londýna Evropská bankovní agentura. Na jednání v agentuře přijede ročně 10 000 až 15 000 lidí, sídlo by navíc Česku dodalo prestiž.

Británie ve středu oficiálně oznámila svůj záměr opustit Evropskou unii. Premiérka Theresa Mayová tak učinila v dopise adresovaném předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi a svůj krok potvrdila v britském parlamentu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme