Čechům se v Dubaji dobře pracuje, žít natrvalo by tu ale nechtěli

Pouhých deset procent obyvatel Spojených arabských emirátů jsou původní Arabové s emirátským občanstvím. Drtivou většinu lidí v zemi tvoří cizinci, kteří přijeli za prací. Mezi nimi jsou i tisíce Čechů. Velkou část z nich zaměstnávají letecké společnosti, další pracují pro nadnárodní firmy a další rozvíjejí své vlastní podnikatelské projekty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dubaj, Dubai (pohled z Burdž Chalífa)

Dubaj, Dubai (pohled z Burdž Chalífa) | Foto: CC0 Public domain

Většina cizinců v zemi žije v moderní části Dubaje plné luxusu, blyštivých mrakodrapů a luxusních restaurací. Ne všem cizincům se však v tomto prostředí dobře žije.

„Na byznys je to tu super, ale já jsem člověk, který je z Tater, takže miluji přírodu, kopce, hory, což tu vůbec není,“ říká Tomáš Griger, ředitel dubajské pobočky české firmy. Žije v Dubaji už pět let. Pokud ale chce vidět hory, stačí prý přejet do sousedního Ománu a hor a přírody si užije dosyta. „Pro rodinu s dětmi je to tu ale skvělé. Je tu bezpečně a je to tu spousta příležitostí pro ty děti, různé parky a různé atrakce,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se žije Čechům ve Spojených arabských emirátech, si poslechněte v reportáži Štěpána Macháčka.

Dubajské pozlátko luxusu je z dálky velmi lákavé, ale na vlastní kůži ale není všechno až tak ideální. „Když jsem přijela poprvé, tak jsem měla jediný dojem: všude ten luxus, říkala jsem si, jak je to úžasné. Ale vydrželo mi to asi tak čtrnáct dní," řekla Lucie Dobešová, která žije v Dubaji teprve tři měsíce. Pracuje jako prodavačka v obchodě českého výrobce čokolád. Obíhání úřadů spojené s pobytem a podnikáním ji z růžového snu vyléčilo.

Život v Dubaji ovlivňuje konzumní bublina

Zatím se jí v Dubaji líbí, ale životní podmínky jsou tu prý těžké. „Já když jsem přijela na konci srpna, tak se nedalo být vůbec venku, takže se dalo chodit jedině z klimatizace do klimatizace," řekla. Prodavačka čokolády se už teď těší na lyžovačku v Čechách o zimní dovolené. V Dubaji přitom lyžovat může. Mají zde unikátní krytou chlazenou sjezdovku s pravým sněhem. „Na to jsme koukali, ale jak na mě působí tady všechno uměle, tak určitě se tam zajdeme podívat, ale nejsou to ty naše české hory,“ dodala.

Dubaj staví kilometr vysoký mrakodrap. Nejvyšší budova světa bude plná zahrad a lákadel pro turisty

Číst článek

Život cizinců v Dubaji řídí do značné míry místní konzumní bublina. Víkend je tu podle muslimských zvyklostí v pátek a sobotu. „V pátek jsou tu brunche. Je to v podstatě party, která začíná v poledne, trvá do čtyř, a bývá to ve smyslu vše, co můžeš sníst, vše, co můžeš vypít,“ vysvětluje Lucie Bielická, manažerka nadnárodní firmy.

Ve svém vztahu k Dubaji je Bielická rozpolcená. Kultura barů a restaurací jí sice vyhovuje, ale natrvalo tu zůstat prý rozhodně nezamýšlí. „Je to pro mě spíš možnost si vydělat a je to pracovní zkušenost," manažerce vadí všudypřítomné plýtvání energiemi, jídlem nebo to, že se vůbec netřídí odpadky. „Je to hodně konzumní způsob života, možná i proto si nedokážu představit se tady natrvalo usadit."

V Emirátech se rychle střídají lidé

Pro cizince v Emirátech je těžké si vytvořit nějaké společenské vazby. „Jsou to většinou svobodní mladí lidé, je tady strašně velká koncentrace lidí kolem 30 let. Mladí profesionálové z různých odvětví, kteří sem jedou vyloženě vydělat nějaké peníze, jedou sem na nějaký časově omezený kontrakt," popsala zaměstnankyně letecké firmy Eva Chlpíková.

Chtěla letět do Dubaje, má ale smůlu. Slevový portál zkrachoval a dovolenou nezajistil

Číst článek

Ani Dubaj, ani Abú Zabí, kde žije, jí nepřipadají jako nějak půvabná místa k žití. Podle ní to rozhodně nejsou města, kde by si člověk přál se usadit. Lidé se sem prý prostě stěhují za dobře placenou prací. „Člověk tady nemá pořádné zázemí, pokud s sebou nemá rodinu, a kamarádi přicházejí a zase odcházejí, je tady dost velká fluktuace lidí."

Eva Chlpíková už zde žije několik let. Až ale svůj kontrakt definitivně ukončí, nebude prý mít důvod se do Emirátů ještě někdy vracet. Nebude mít ostatně za kým. „Tady už potom nikdo nezůstane, všichni se rozjedou do svých zemí nebo se někam odstěhují. Paradoxně je to místo, kde žiji úplně nejdéle ve svém životě, kromě České republiky, a zároveň místo, které mi bude nejméně chybět," dodala. Spojené arabské emiráty ale Evropany lákat nepřestanou.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme