Centrální banka znovu intervenovala proti posilující koruně. Utratila 107 miliard

Česká národní banka (ČNB) pokračovala v říjnu v intervencích proti posilující koruně. Na devizovém trhu utratila zhruba 107 miliard korun za nákup eur. Víc už musela banka investovat jen na začátku intervencí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Snahu intervenovat proti koruně tak, aby zůstala slabá a držela kurz poblíž 27 korun za euro, začala ČNB v listopadu 2013. Tehdy nakoupila euro za částku přesahující 200 miliard korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které ČNB zveřejnila.

Od listopadu 2013 do října 2016 intervenovala Česká národní banka proti koruně v objemu asi 798 miliard korun. Nejvíce musela proti koruně zasahovat v září a říjnu 2016. Tehdy musela investovat 99,5, respektive 107 miliard korun.

ČNB pokračuje v intervencích, v září provedla třetí nejvyšší od jejich spuštění

Číst článek

„Růst intervenčních objemů patrný zejména v září a říjnu je důsledkem přílivu spekulativního kapitálu. Spekulanty povzbudil fakt, že se blíží ukončení režimu kurzového závazku," uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Intervence skončí pravděpodobně v polovině roku 2017

V listopadu se pak podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera objem intervencí výrazně snížil díky aktivitě ČNB na začátku listopadu před výsledky prezidentských voleb v USA. Méně očekávaná výhra Donalda Trumpa totiž podle něj zvýšila rozkolísanost na finančních trzích a snížila tak potřebu intervenovat.

„Vzhledem k poměrně dobrému výkonu tuzemské ekonomiky a pokračujícím značným přebytkům zahraničního obchodu lze ovšem čekat silný tlak na zhodnocení koruny a tím i intenzivnější aktivitu ČNB v oblasti aktivní intervence v nadcházejících měsících," uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Na počátku listopadu bankovní rada ČNB zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme