Česká ekonomika příští rok vzroste o 2,4 procenta, odhaduje ministerstvo financí

České hospodářství v příštím roce poroste o téměř dvě a půl procenta. Růst odhaduje ministerstvo financí. Přestože se české ekonomice daří, oproti loňskému roku naopak výrazně zpomaluje.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka Praha

Česká národní banka Praha | Foto: Eva Odstrčilová | Zdroj: Český rozhlas

Ministerstvo financí tak zlepšilo odhad růstu ekonomiky jak pro letošní rok, tak i pro ten příští. Důvodem zlepšení odhadu je hlavně dobrá kondice hospodářství a také lepší výsledky zahraničního obchodu.

„Klíčovým faktorem růstu české ekonomiky je hlavně spotřeba domácností. Také platí, že jak ministerstvo financí, tak i ČNB očekávají pro rok 2017 pozitivní obrat na straně investičních výdajů. Ty se vrátí k růstu v souvislosti se silnějším přítokem prostředků z evropských fondů,“ vysvětluje hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za růst české ekonomika podle Miroslava Nováka může hlavně nízká inflace a nezaměstnanost.

Přesto se ale finanční resort ve výhledu ekonomiky drží při zemi. Česká národní banka je ve svých odhadech mnohem optimističtější. Podle ní vzroste české hospodářství o 2,8 procenta.

Česká národní banka bude korunu oslabovat zřejmě až do poloviny příštího roku, rozhodla rada

Číst článek

V minulém roce si česká ekonomika vedla mnohem lépe, rostla o čtyři a půl procenta. Za oslabením ekonomiky stojí především vývoj v eurozóně, na kterou je české hospodářství silně navázané. Důvodem je také ukončení čerpání peněz z evropských fondů.

Malá inflace i nezaměstnanost

Z nich se peníze vynakládaly především na výstavbu silnic nebo nemocnic. Tyto investice byly v loňském roce hlavním tahounem české ekonomiky. Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka hraje ve prospěch oživení ekonomiky i slabá inflace a nízká nezaměstnanost.

V roce 2018 nás čeká přebytek veřejných financí, očekává Babišovo ministerstvo

Číst článek

"Oproti předchozím letem si členové domácností našli práci, panuje tedy velice nízká nezaměstnanost. Vzhledem k tomu, že je velmi nízká inflace a firmám se většinou daří, zvyšují se tím pádem i tržby. Domácnostem díky tomu zároveň rostou mzdy a to se potom odráží také v dalším segmentu ekonomiky, jako je třeba maloobchod,“ dodává Novák.

Jen v říjnu si práci hledalo přibližně 366 tisíc lidí, a to je nejméně od prosince roku 2008. Hlad zaměstnavatelů po nových pracovnících se tak ještě zvyšuje.

Zuzana Švejdová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme