Česká pošta představila dvě nové známky ke 100. výročí založení Poštovního muzea

Česká pošta potěšila filatelisty dvěma novými známkami v edici Historické dopravní prostředky. První zobrazuje poštovní autobus s elegantní karosérií proslulé karosárny Sodomka, na druhé je poštovní vagón. Česká pošta známky představila v stylovém prostředí, na Hlavním nádraží v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově poštovní známky

Nově poštovní známky | Foto: Česká pošta

„Tento vůz jsme mohli vídat na Hlavním nádraží v Praze někdy do 60. let minulého století,“ řekl o poštovním vagónu, který je na první známce, ředitel poštovního muzea Jiří Střecha. „Vlaková pošta jako taková začala jezdit v roce 1850. Tento typ vozu byl přichystán před první světovou válkou. Vyráběl se ještě ve 20. letech. Potom jezdily až do 60. let. Ten vůz existuje, je dokonce krásně opraven. Lidé ho mohou vidět v expozici v Kněževsi u Lužné u Rakovníka,“ vysvětlil.

Autorem známky s poštovním autobusem je výtvarník Petr Ptáček. „Mě to přitahuje od dětství, protože jsem miloval časopis ABC, kde ilustroval Jaroslav Velc a další autoři. To jsem si všechno vytrhával, vystřihával. A už tehdy jsem si řekl, že chci dokázat to co oni. Začal jsem se trochu na svět dívat jejich očima a to mi zůstalo dodnes,“ řekl.

Pošta vydává první letošní známky. Limitovanou edici s dvouplošníkem, klenoty a grafikem Pošmurným

Číst článek

Žádný exemplář poštovního autobusu se ale nedochoval. „Zachovalo se několik dobových fotografií v Poštovním muzeu, něco se dalo nalézt i na internetu. Barevnost vycházela pouze z dobového plakátku, takže doufejme, že skutečně takhle vypadal. Je krásně oranžový,“ popsal Ptáček.

Podle Ptáčka byla nejzajímavější částí projektu právě výběr konkrétního autobusu. „Šasi autobusu se vyrábělo ve 30. letech. Karosářské firmy, například Sodomka, na ně pak dělaly nástavby, ať už autobusové nebo nákladní. Několik kusů si nechala vyrobit právě Československá pošta. Myslím, že se to velmi povedlo panu Sodomkovi. Je to nádherný kousek, je to asi nejhezčí autobus té doby,“ vysvětlil výtvarník.

Česká pošta chce známkami připomenout 100 let od založení Poštovního muzea, které připadá na příští rok. „Chceme začít oslavovat krásnými známkami, které přinášejí poštovní historické artefakty. Vybrali jsme si zatím dva. Jsou tištěny v Poštovní tiskárně cenin Praha v nákladu milionu kusů. Cena je 16 korun, což je běžný dopis nebo pohlednice po České republice,“ dodává Břetislav Janík, vedoucí oddělení Známkové tvorby České pošty.

Nově poštovní známky | Foto: Česká pošta

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme