České sázkovky prodělaly na Trumpovi desítky milionů. Horáček dal na Clintonovou sto tisíc

Sázkové kanceláře v České republice prodělaly na vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách desítky milionů korun. Nejvyšší výhru, téměř 1,5 milionu korun, vyplatila Fortuna. Na výhru demokratické kandidátky Hillary Clintonové vsadil sto tisíc korun také textař a kandidát na českou hlavu státu Michal Horáček.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Textař Michal Horáček ve studiu Radiožurnálu

Textař Michal Horáček ve studiu Radiožurnálu | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Celkový objem přijatých sázek překročil 40 milionů korun a v porovnání s posledními volbami v roce 2012 byl čtyřikrát vyšší.

Za rekordním náběrem v politických sázkách z českých prezidentských voleb v roce 2013 zhruba o deset milionů korun zaostal.

"Přijali jsme sázky za 16 milionů korun. To je na mimosportovní událost výjimečná věc. Podobný zájem vyvolala jen první přímá volba českého prezidenta. Jenže tehdy vyhrál favorizovaný Miloš Zeman, na kterého šla většina sázek. V tomto případě vyhrál podceňovaný Trump v kurzu 4:1 a sázkařům tak vyplácíme několik desítek milionů korun," sdělil ČTK hlavní bookmaker Tipsportu Ladislav Pavlis.

Nejvyšší výhra padla ve Fortuně, její klient postupně na třech tiketech vsadil na Trumpa 320 tisíc korun a vyhrál 1,445 milionu. Chance vyplatí nejvyšší výhru 1,14 milionu korun za téměř 400 tisíc korun vsazených, naopak jeden její klient vsadil 120 tisíc korun na Clintonovou. U Tipsportu si nejvíce připsal sázkař, který vsadil na Trumpa 148 tisíc korun za kurz 4,4:1.

Trump v roli outsidera

Sázkaři většinou mírně preferovali Hillary Clintonovou, Fortuna na její vítězství přijala 52 procent vkladů, Chance 56 procent. Naopak u Tipsportu věřila nepatrná většina Trumpovi. Počáteční kurz na Trumpa na začátku volební kampaně byl 15:1.

"Takové kurzy obvykle vypisujeme na události, které nejsou příliš reálné. Trump tak šel do boje o prezidentský post v roli jasného outsidera. Naopak Clintonová měla prvotní kurz 1,9:1," doplnila mluvčí Chance Markéta Světlíková. Kurzy se postupně vyvíjely, nejvíce klientů si podle ní vsadilo v době, kdy na Clintonovou byl 1,25:1 a na Trumpa 4:1. Chance přijala sázky za čtyři miliony korun.

Proč vyhrál Donald Trump? Média volila průzkumy, které jim vyhovovaly, míní analytik

Číst článek

Na Clintonovou vsadil sto tisíc korun také textař Michal Horáček. Jeho tip ale nevyšel a kandidát na budoucího českého prezidenta o své peníze přišel. "Prohrál jsem sázku za sto tisíc. Jiné sázky jsem ale vyhrál. V obou případech to v duchu herní etiky beru stejně: s lehce pobaveným úsměvem," uvedl Horáček pro server Hlídacípes.org.

Hillary Clintonová | Foto: flickr.com Gage Skidmore CC BY-SA 2.0

Horáček nicméně výsledky voleb označil za suverénní rozhodnutí amerických občanů. Odmítl, aby byli voliči Trumpa označování za hlupáky.

"Neoznačujme voliče pana Trumpa hlupáky, kteří nic nepochopili. Stejně jako v případě lidí, kteří hlasovali pro brexit. Je to suverénní rozhodnutí svobodně se rozhodujících občanů," uvedl textař na sociální síti Facebook.

"Co ale potěšilo, paní Clintonová se nevytratila zadním vchodem, panu trumpovi zatelefonovala, uznala jeho vítězství a blahopřála mu k němu. Politická kultivovanost USA tedy žije dál, k tomu blahopřeji i já," doplnil ještě Horáček.

Stejně jako v případě amerických voleb se bookmakeři netrefili ani při červnovém referendu o brexitu. Na variantu setrvání Británie v Evropské unii byl ve finální fázi kurz 1,15:1. Referendum však dopadlo opačně. Při nedávných volbách do Senátu byl původně nejvyšším favoritem ze všech kandidátů Zdeněk Škromach (ČSSD), který nakonec ve druhém kole výrazně prohrál. "Sázkaři opět potvrdili, že na politických událostech, a nejen těch českých, dokážou při tipování hodně vydělat. Předpovídat výsledky voleb je pro bookmakery obtížné, politickým a dalším příležitostem se nicméně budeme dále intenzivně věnovat," dodal mluvčí Fortuny Petr Šrain. Foruna vybrala 18 milionů korun, z toho tři miliony při live sázkách během dnešní noci. Sázkařům podle Šraina vyplatila devět milionů.

Tipsport, Fortuna a Chance drží v Česku podle údajů asociace Apkurs, která tyto společnosti sdružuje, 92 procent trhu kurzových sázek.

Ostatní firmy výši tržeb za jednotlivé akce obvykle nezveřejňují. Dá se však předpokládat, že celkové sázky na prezidentské volby v USA mírně přesáhly 40 milionů korun. To je zhruba osmkrát víc než na brexit.

ČTK, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme