Česko uspělo v arbitráži s britskou WNC Factoring. Ve sporu šlo o dvě miliardy

Ministerstvo financí uspělo v arbitráži s britskou společností WNC Factoring. Požadovala ve sporu od státu dvě miliardy korun. Společnost tvrdila, že byla poškozena pochybeními České republiky v procesu privatizace společnosti Škodaexport a také následným neposkytnutím úvěru od České exportní banky, což podle ní zapříčinilo úpadek společnosti. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovalo ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Rozhodčí tribunál podle ministerstva 22. února žalobu zamítl. Tribunál uvedl, že Česká republika neporušila své závazky a že její postup vůči společnosti byl v pořádku. WNC Factoring musí podle rozhodnutí arbitráže zaplatit Česku 35,9 milionu korun a 452 500 amerických dolarů (10,6 milionu Kč) jako náhradu nákladů za vedení arbitráže.

Ministerstvo financí navrhuje daňovou úlevu pro svěřenské fondy. Neměla by na mě dopad, tvrdí Babiš

Číst článek

"Arbitrážní tribunál vyhověl našemu návrhu a ukončil celé řízení, čímž se nám tuto dvoumiliardovou hrozbu pro peníze daňových poplatníků podařilo odvrátit. Tribunál nám navíc přiznal plnou náhradu nákladů řízení," uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

ČR v arbitráži zastupoval interní tým MF ve spolupráci s advokátními kancelářemi Weil, Gotshal & Manges a Dechert LLP.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné. Ministerstvo financí již delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme