Cesta z L. A. do New Yorku bez řízení bude možná do jednoho roku, tvrdí Musk. Všechny elektromobily Tesla se budou řídit sami

Tesla pokračuje ve své cestě za automaticky řízenými vozidly. Prozatím posledním krokem je hardware pro plně robotické řízení, které se má dostat do všech vozidel značky, řekl šéf automobilky Elon Musk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel a generální ředitel firmy Tesla Elon Musk

Zakladatel a generální ředitel firmy Tesla Elon Musk | Zdroj: Reuters

Americký podnikatel zároveň slíbil, že do konce roku bude vůz jeho firmy schopen ujet cestu přes Spojené státy z Los Angeles do New Yorku bez jediného zásahu řidiče.

Nový systém má obsahovat osm kamer pro sledování 360° okolí s dosahem 250 metrů, 12 nových ultrazvukových senzorů pro rozpoznávaní překážek s dvojnásobným dosahem, radar a nový vysoce výkonný počítač, který data ze všech kamer a čidel dokáže zpracovávat v reálném čase.

Tesla v reakci na nehodu vylepší autopilota. Úplně bez rizika to však nejde, říká Musk

Číst článek

Softwarový systém pro autonomní jízdu firma stále ještě testuje, dodal podle agentury Reuters šéf Tesly. Nový počítač má být až čtyřicetkrát výkonnější než dosavadní model, který ovládal systém Autopilot.

S novým systémem se už vyrábějí vozy Model S a Model X, které si zákazníci mohou už dnes objednat. Zájemci o Model 3, jehož výroba se má rozběhnout v příštím roce, s ním pak mají rovněž počítat. Nový systém pro autonomní jízdu by měl byť příplatkový, cena se v současnosti odhaduje na 8000 dolarů.

Tesla loni do svých vozů zavedla systém Autopilot s jednou kamerou, který umožňuje uplatňovat některé funkce autonomní jízdy, jako například automatické brzdění. Firma chce tento systém na dosavadních modelech dál vylepšovat, do nových automobilů jej však dávat nebude a dá přednost novému systému.

Prototyp elektromobilu Model 3, který automobilka Tesla představila v dubnu 2016 | Foto: Reuters

Na sektor samořízených automobilů se zaměřuje stále více firem. Jen v Americe na této technologii usilovně pracují společnost Google, taxislužba Uber i největší americká automobilka General Motors. V Číně je to zejména technologická společnost Baidu.

Autonomní řízení je v některých státech USA už povoleno. Tesla usiluje o to, aby z mnoha konkurentů byla první, která bude mít na silnicích samořízené vozy, až je bude možné běžně používat. Konkurenční automobilky očekávají, že budou mít systémy pro jízdu bez řidiče připraveny zhruba do konce desetiletí.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme