ČEZu klesl čistý zisk na necelých patnáct miliard. I kvůli odstávkám elektráren

Polostátní energetické společnosti ČEZ klesl od začátku roku čistý zisk. Meziročně spadl dokonce o jedenáct procent na necelých patnáct miliard korun. Vyplývá to z hospodářských výsledků, které firma zveřejnila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Výsledky ovlivnily hlavně neplánované odstávky jaderných elektráren a také dlouhodobý propad cen elektřiny. Právě levná elektřina stlačila zisky společnosti skoro o dvě miliardy korun dolů.

Zatímco ještě na jaře klesly ceny ke zhruba 20 eurům za megawatthodinu, v posledním měsících už výrazně rostou. Jenže to se ještě nestihlo promítnout do hospodaření firmy za třetí čtvrtletí. Během roku navíc padaly i ceny uhlí.

Ambiciózní cíle

Výsledky ČEZu ovlivnila i změna legislativy v Polsku ohledně větrných elektráren. Skupina předpokládala, že výrazně navýší objemy elektřiny. Jenže to se jí nepovedlo, říká nezávislý analytik Petr Hlinomaz.

"V objemech se ČEZu nedaří dostát původním ambiciózním cílům. Předpokládal, že navýší objemy elektřiny asi o deset procent v tomto roce, ale s aktualizovanými výhledy zůstává na objemech loňského roku. Takže si nemůže přilepšit ani deseti procenty navýšeného objemu," uvedl k tomu Hlinomaz.

Půjčí si a ještě mu za to banka dá peníze. Na záporný úrok dostal úvěr i ČEZ

Číst článek

"Je potřeba říci, jak se bude vyvíjet očištěný čistý zisk, ze kterého se počítá dividenda. Ten očekáváme na stále stejném čísle, a to je 18 miliard za celý rok z těch důvodů, že jsme pracovali s náklady a ořezali jsme provozní náklady. A zároveň se nám podařilo zvýšit hrubou marži ve výrobě elektřiny," uvedl generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.

Žaloba za ušlý zisk

Pokles výroby elektřiny v jaderných elektrárnách se firmě zčásti podařilo nahradit zvýšenou výrobou v uhelných a plynových zdrojích.

Společnost trápí odstávky nejen v elektrárně Temelín, ale také v Dukovanech. ČEZ už loni zjistil, že některé sváry byly nekvalitní, navíc se na potrubí objevily praskliny a rovněž další vady. Právě kvůli tomu musely být bloky elektráren letos na několik týdnů odstavené. Podle skupiny ČEZ je za kontrolu svárů odpovědná strojírenská společnost ŠKODA JS. Energetický podnik na ni proto podává žalobu za ušlý zisk.

Nižší zisk by neměl ovlivnit výplatu dividend - na nich letos získal stát od ČEZu 15 miliard korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme