ČEZu klesly loni zisky téměř o třetinu, navrhl snížit dividendy

Polostátní energetický gigant ČEZ oznámil své hospodářské výsledky za loňský rok. Jeho čistý zisk klesl o 29 procent na 14,5 miliardy korun. To se odrazí i na výši dividendy. ČEZ navrhuje vyplatit 33 korun na akcii, zatímco loni to bylo 40 korun. Nižší dividendu pocítí ve svých příjmech i stát, který je hlavním akcionářem společnosti. Drží v ní zhruba sedmdesátiprocentní podíl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Výsledky hospodaření ČEZu nejsou velkým překvapením. Společnost už v průběhu loňského roku dvakrát snižovala svá vlastní očekávání. Když se podíváme na čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy, což je právě ten nejdůležitější ukazatel, ze kterého se vypočítává dividenda, ten byl 19 miliard a 600 milionů korun. Tedy přibližně o miliardu vyšší, než společnost naznačovala.

ČEZ se zatím dělit nebude, oznámil generální ředitel firmy Beneš

Číst článek

Ovšem třeba analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda to očekával. „Firmy to často zkoušejí tak, že podsazují očekávání, lépe řečeno nechtějí vyvolávat přílišná očekávání na trhu, aby pak nezpůsobily nějaké nepříjemné dojmy z toho, že nesplnily očekávání, že nenaplnily cíl. Nicméně určitě dopad na trh bude spíše pozitivní, byť bych to nějakým způsobem nepřeceňoval,“ řekl.

Reakce trhu na oznámení ČEZu je pozitivní. Na pražské burze hodnota jejich akcií vzrostla o jedno procento.

Nižší dividendy

Nižší zisk ovlivní také vyplácení dividend. Loni ČEZ vyplácel 40 korun na akcii, nyní se čekala dividenda kolem 35 korun. Ale z úterní zprávy vyplývá, že energetický gigant navrhuje jen 33 koruny. Její výši sice navrhuje představenstvo firmy, ale nakonec ji schvaluje valná hromada. Ta bude v květnu a hlavní slovo tam bude mít majoritní akcionář, což je stát.

„Trh teď dostal informaci, že ČEZ zůstává konzervativní ve svém odhadu, to znamená, jak výsledků celkově, tak vyplacené dividendy. Ale opravdu finální slovo a to, o čem se bude hlasovat, bude mít ministerstvo financí,“ popsal Roman Koděra z Bank Creditas.

Pro stát to může být malá částka: jednak je volební rok, vláda proto chce mít co nejvyšší příjmy, aby mohla utrácet na voliče, ale zároveň se blíží čas, kdy doslouží jaderné reaktory v Dukovanech.

ČEZ už oznámil, že na ně vypíše výběrové řízení. Vláda má sice v energetické politice program výroby elektřiny z jádra, ale zatím neřekla, zda výstavbu podpoří. Ona jí do toho totiž může v příštích letech mluvit i Evropská unie. A je otázka, zda ČEZu zůstanou potřebné peníze na investici do jádra.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme