Chystáte se na adventní trhy do okolních zemí? Dejte si pozor na akce 3 za cenu 2 nebo dobu spotřeby

Pokud pojedete na adventní trhy do některé z okolních zemí, dejte si pozor na triky místních stánkařů, radí Česká obchodní inspekce a Evropské spotřebitelské centrum. Každý z trhů má svá specifika, na která by si měl dát člověk pozor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adventní trhy v hornorakouském městě Wels

Adventní trhy v hornorakouském městě Wels | Foto: Mária Pfeiferová

Ve všech okolních zemích by si lidé měli dát pozor na slevové akce 3 za cenu 2. Daná sleva totiž často není výhodná. „Také platí, že ani na adventních či vánočních trzích v sousedních zemích neexistuje právo na odstoupení od smlouvy bez udání důvodu. Leda že by prodejce dobrovolně přijal zakoupené zboží zpět,“ říká Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra ČR.

Pokud si chcete ponechat skleničku od svařeného vína s logem trhu, upozorněte na to obchodníka. Často vám totiž místo už použité skleničky nabídne úplně novou.

Čechy nejvíce lákají adventní trhy v Drážďanech a Vídni. Zájezd si často kupují přes slevový portál

Číst článek

U slovenských stánků jsou častými problémy chybějící informace o ceně nabízených nápojů, což může vést k velkému předražení nákupů. Pro zákazníka je pozitivní, že řada měst na Slovensku má „Kódex trhovníka“, kde je kladen důraz na kvalitu výrobků a služeb.

Schovávejte si účtenky

V Polsku je důležité kontrolovat datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti. Během adventu mohou totiž obchodníci prodávat dlouho neprodané zboží, upozorňuje polská pobočka sítě Evropských spotřebitelských center.

Mezi Čechy roste zájem o adventní výlety. Lákají Vídeň, Drážďany, Wroclaw či Budapešť

Číst článek

Někteří prodejci v Polsku také rádi vylepují nápis s textem „Po odchodu od pokladny nepřijímáme žádné reklamace“. To ale neplatí v případě reklamace vadného zboží. Tu musí akceptovat i navzdory nápisu. Díky Evropské unii má spotřebitel dvouletou záruku za jakost, i když s různými drobnými specifiky.

Proto je dobré si uschovávat účtenky. Kromě slovenských a polských obchodníků musí vydávat povinně účtenky i rakouští podnikatelé. V Německu musí mít obchodníci vystaveny své kontaktní údaje na svém stánku. V případě dražšího nákupu je proto dobré si tyto údaje opsat.

Obchodníci lákají na bezplatné ochutnávky

Pokud si v Německu chcete pořídit velmi kvalitní zboží, kupujte to označené „vyrobeno v Německu“, „ručně vyráběné“ nebo „řemeslný výrobek“ a zkontrolujte štítek na výrobku, který prozradí jeho opravdový původ. Na německých a rakouských trzích se ale prakticky nepotkáte s padělkem.

„V Německu se stává, že prodejce získá pozornost hloučku lidí a jeho kolega na oko zakoupí nějaký výrobek, čímž strhne k nákupu i ostatní zákazníky – zvlášť pokud je na pultu vystaveno málo kusů zboží. Nakupující jsou lákáni i na bezplatné ochutnávky,“ varuje Tichota.

Adventní trh | Foto: Pavel Novák

Pozor na kapsáře

Policie ale v obou těchto německy mluvících zemích varuje před kapsáři. Doporučuje nosit peněženku ve vnitřní kapse bundy nebo kabátu. Kabelka a batoh by měly být dobře zavřené a držené tak, aby zip nebyl snadno přístupný.

Kapsáři podle policie používají klasické triky pro odvedení pozornosti. Například jeden se ptá na cestu a druhý mezitím dotyčného okrade. Nebo zloděj požádá o rozměnění a jeho komplic poté oběti vytrhne peněženku. Klasickou je také polití kabátu nebo bundy. Zloděj pak oběti ochotně „pomůže“ a během toho ukradne peněženku.

Některá příhraniční města, například Drážďany, vydávají průvodce adventními trhy v češtině. Ty poskytují praktické informace o možnostech parkování, ubytování a veřejné dopravě. Ve Vídni například můžete nechat auto na parkovišti typu „Park and ride“, odkud jede hromadná doprava k místu trhů.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme