Čína přestane odebírat uhlí z KLDR. Chce tak podpořit sankce OSN

Peking až do konce letošního roku zastavuje veškerý dovoz uhlí ze Severní Koreje, čímž zemi připraví o důležitou část příjmů. S odvoláním na čínské ministerstvo obchodu o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Krok je součástí snah o naplnění sankcí OSN vůči Pchjongjangu za jeho jaderný a raketový program. Na Čínu naléhá nová americká vláda, která chce od Pekingu více pomoci při řešení problémů s KLDR. Nynější opatření platí od neděle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uhlí (ilustrační foto)

Uhlí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Peking už loni v dubnu oznámil, že přeruší dovoz uhlí z KLDR, aby naplnil sankce OSN, které mají totalitní severokorejský režim připravit o prostředky na vývoj jaderných zbraní a balistických raket. Výjimky ale Čína dělala u dodávek, které údajně nebyly spojeny s vojenským programem. Navzdory určitým omezením tak Severní Korea loni zůstala čtvrtým největším dodavatelem uhlí na čínský trh.

Před třemi dny ale Čína odmítla zásilku uhlí z KLDR v hodnotě asi jednoho milionu dolarů (přes 25 milionů Kč). Stalo se tak den poté, co KLDR provedla test rakety středního doletu, který byl v rozporu s mezinárodními sankcemi.

Byl to televizní žert, tvrdí žena zadržená kvůli vraždě bratra Kima. Policie má dalšího podezřelého

Číst článek

Čína je prakticky jediným spojencem KLDR a hlavním poskytovatelem hospodářské pomoci této chudé zemi. V poslední době ale sílí rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Pchjongjang ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupil.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v pátek na summitu G20 v Bonnu na první schůzce se svým čínským protějškem Wangem I vyzval Peking, aby na Severní Koreu působil všemi dostupnými prostředky, a tak přispěl ke snížení napětí na Korejském poloostrově. Americký prezident Donald Trump na začátku ledna kritizoval Čínu za to, že podle něj nepomáhá s řešením problémů vyvolaných chováním KLDR.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme