Čínská CRRC má zájem o Škodu Transportation. Společnost by mohla zaplatit až 50 miliard

Škodu Transportation chce koupit čínský výrobce vlaků CRRC. O této možnosti se spekulovalo už před týdnem. Jak zjistily Hospodářské noviny, čínská firma teď svůj záměr oznámila veřejnosti, a to v prohlášení pro hongkongskou burzu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaj z dílny Škoda Transportation

Tramvaj z dílny Škoda Transportation | Foto: Škoda Transportation

CRRC v oznámení pro burzu dává investorům vědět, že investice mohou být nejisté, protože se uvažuje o nákupu Škody Transportation. Má zájem o společnost i s jejími dceřinými firmami. V dokumentu se dále píše, že čínská společnost není v tuto chvíli nijak právně vázána jakoukoliv smlouvou o koupi.

Plzeňská Škoda Transportation dodává tramvaje, vozy metra a také vlaky. Kromě českých kolejí, jezdí vlaky a tramvaje s okřídleným šípem také v Turecku, Maďarsku a Slovensku, zájem o ně mají ve Finsku a Německu.

Čínský výrobce vlaků by tak koupí plzeňské škodovky získal přístup na evropské trhy. Hodnota podniku se odhaduje na 50 miliard korun.

Vlastnická struktura Škody Transporatiton je nepřehledná. Oficiálním majitelem je kyperská společnost CEIL LTd. Za tou podle hospodářských novin stojí čtyři hlavní vlastníci: Tomáš Krsek, Michal Korecký, Marek Čmejla a Jiří Diviš.

Server Hlídací Pes zjistil, že jedním ze spolumajitelů je i Josef Bernard z ČSSD, současný hejtman Plzeňského kraje, který byl generálním ředitelem Škody Transportation.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme