Daň z přidané hodnoty u čepovaného piva nesnížíme, rozhodla koaliční rada

Vláda už do sněmovních voleb zřejmě nebude snižovat daň z přidané hodnoty u čepovaného piva ani u základních potravin. Špičky vládních stran se na tom shodly na koaličním jednání. Původně se měla DPH u čepovaného piva snížit z 21 na 15 procent od příštího roku a u základních potravin z 15 na 10 procent od roku 2018.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto)

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto) | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

Informaci po jednání potvrdili šéfové poslanců vládních stran. „Co se týká toho sníženého DPH na pivo, shoda v tomto ohledu nebyla a taková základní teze k této věci byla, že s DPH už nehýbat,“ prohlásil Jiří Mihola z KDU-ČSL.

Dohoda k DPH: Koalice se na snížení shodla, tvrdil Bělobrádek. Teď se za mylnou zprávu omluvil

Číst článek

Podle předsedy poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka mělo snížení daně u čepovaného piva pomoct restauracím. „Tam bohužel nedošlo k dohodě. Kolegové ze sociální demokracie nesouhlasili s tímto postupem, takže z našeho pohledu je to škoda. My jsme chtěli vlastně pomoci hospodským, kteří zavádí EET,“ řekl.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák oznámil, že tato vláda už s daní hýbat nebude. „Původně hnutí ANO přišlo s návrhem zlevnit DPH na pivo, pak jsme diskutovali, zda ANO případně rozšíří ty komodity na další. V podstatě po několika týdnech, kdy jsme to diskutovali uvnitř svých stran, jsme konstatovali, že ta shoda ani přibližná se nerýsuje a toto téma opustíme,“ shrnul.

Koaliční strany nenašly shodu ani na návrzích v sociální oblasti, o nich bude koalice dál jednat. Do sněmovních voleb chce ještě například řešit situaci rodičů samoživitelů. Spory o zálohové výživné má řešit pracovní skupina, podobně jako zákon o sociálním bydlení.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme