Do průmyslové zóny ve Frýdku-Místku by chtěli investoři. Výstavbu ale blokuje německá společnost

Radnici ve Frýdku-Místku dochází trpělivost s firmou Blanco. Už před lety jí prodala pozemky v průmyslové zóně v Chlebovicích, kde se firma zavázala postavit výrobní haly. Jenže německý investor dokončil jen část a přes 30 tisíc čtverečních metrů je stále volných. O zónu, kde blokuje pozemky, přitom mají zájem další investoři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklady na zemědělské půdě

Sklady na zemědělské půdě | Foto: Fotobanka Pixabay

Chlebovická průmyslová zóna je pro možné zájemce obsazená, přestože tu jsou volné pozemky. Město zónu vybudovalo s podporou státu a pozemky prodalo před více než deseti lety firmě Blanco. Stanovilo si přitom své podmínky.

„Bylo slíbeno, že postaví první etapu a vzápětí budou dělat etapu dvě. A v budoucnu vznikne logistické centrum na etapě tři,“ říká náměstek primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Firma podle něj ale nesplnila, co slíbila. „Ani etapa dvě ani etapa tři se nerealizovaly a dnes tlačíme společnost k tomu, aby tyto závazky buď sama splnila, nebo aby zónu prodala někomu jinému, kdo využije příležitosti v tom místě a vytvoří další pracovní místa.“ Firma totiž v zóně zaměstnává jen asi polovinu ze slibovaného počtu lidí.

Průmyslová zóna v Chebu bude větší o dalších 19 hektarů

Číst článek

Zjistit další plány německého investora se redakci nepodařilo. Jednatel firmy se přes slib asistentky neozval a neodpověděl ani na e-mail. Klíčové jednání vedení německé firmy s městem by se mělo konat na začátku prosince. Město přitom může sáhnout i k razantnímu řešení, smlouvu vypovědět a získat pozemky zpět.

„Jako u všech smluv o tom rozhoduje soud a to může být na dlouhé roky. My bychom si raději představovali mnohem bližší a kratší řešení,“ vysvětluje náměstek primátora Deutscher. Podle něj v posledním období roste zájem investorů o oblast. „Kdyby se zóna uvolnila, určitě si najde svého nájemce.“

Rostoucí zájem investorů o Moravskoslezský kraj potvrzuje i Petra Menclová z Czechinvestu. „V prvním pololetí 2016, tak se nám do Moravskoslezského kraje podařilo dojednat investice za více než 900 milionů korun. Nadále máme poptávky z tradičních evropských destinací, ale také ze Spojených států nebo z Koreje. V současné době dokonce evidujeme i několik poptávek z Číny,“ říká.

Podobnou situaci řešila nedávno i Ostrava. Město nakonec dostane zpátky 6 a půl hektaru pozemku na Nové Karolině od developera, který si je před 10 lety koupil, ale dosud nevyužil.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme