Dvojice cizinců chtěla od finanční správy podvodně 63 milionů. Dopadla je Daňová Kobra

Daňová Kobra obvinila z pokusu o podvod dva cizince, kteří údajně chtěli vylákat z finanční správy 63 milionů korun smyšleným oznámením o změně účtů stavebních firem. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Mužům, kteří si podle něj počínali velmi sofistikovaně a znali postupy policejní práce, hrozí až desetileté vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňová Kobra funguje od června 2014 (ilustrační foto)

Daňová Kobra funguje od června 2014 (ilustrační foto) | Foto: Finanční správa

Dvojice si podle Ibeheje založila od listopadu 2015 do dubna 2016 v různých pobočkách bank v Praze a Liberci nebo přes internet celkem 43 bankovních účtů. Poté podle kriminalistů vyplnila na webu ministerstva financí jménem 43 různých daňových subjektů, především "známých stavebních společností", oznámení o změně registračních údajů. Snažila se tak dosáhnout toho, aby příslušné finanční úřady vyplatily nadměrné odpočty DPH na její účty, nikoliv na skutečné účty firem.

Kritik policejní reformy Komárek jde na finanční správu. Koordinovat má Daňovou Kobru

Číst článek

"K dokonání činu nedošlo, neboť včasným zásahem pracovníků Daňové Kobry nadměrné odpočty ve výši cca 63 milionů korun vyplaceny nebyly," uvedl Ibehej.

Minulý týden policisté jednoho s cizinců zadrželi a obvinili ho z pokusu podvodu a z padělání veřejné listiny. Soudce ho následně vzal do vazby. Po druhém cizinci policie pátrá a stíhá ho jako uprchlého.

K páchání trestné činnosti dvojice podle Ibeheje používala několik desítek mobilních telefonních čísel, k internetu se připojovala pouze z anonymních wifi sítí a na území ČR se díky padělaným dokladům pohybovala pod falešnou identitou.

Při domovních prohlídkách kriminalisté zajistili 500 000 korun, 15 000 amerických dolarů (384 000 korun) a platební karty k desítkám účtů.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme