EET se možná vyhne e-shopům. Podle Babiše jsou jejich platby příliš složité

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvažuje o vyjmutí e-shopů z elektronické evidence tržeb. Řekl to v rozhovoru pro server info.cz. Konkrétně uvedl, že počet platebních metod, které e-shopy využívají, je příliš složitý. Proto je nové povinnosti raději zbaví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet | Foto: Český rozhlas, Fotobanka Freeimages

„Uvažuji o změně, že bychom vyňali z evidence e-shopy. Je tam asi 18 různých druhů plateb, jsou tam platební brány. Chci to projednat s koaličními partnery a navrhneme, aby e-shopy byly vyňaty,“ prohlásil pro portál Babiš.

Záměr úřadu potvrzuje náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. „Ano, úvahy tohoto typu existují a situace se analyzuje,“ sdělila Českému rozhlasu. Šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček potvrdil, že na toto téma s panem ministrem i jeho náměstkyní ve středu ráno jednal. Havlíček se k návrhu staví kladně a mluví o transparentnosti, zjednodušení a zásadním posunu. Pokud se nebude jednat o prodej „face to face“ a odehraje se skutečně na dálku, nic podle něj nebránilo tomu, aby nebyl součástí EET, protože e-shopy jsou podle něj monitorovány a jejich prodeje jsou průkazné.

V Česku vzniká nejméně podniků za poslední čtyři roky. Mohou za to i obavy z EET, vyplývá z analýzy

Číst článek

Vlastimil Sojka, daňový poradce a jednatel společnosti KODAP, si myslí, že by to byl příklon k původnímu smyslu EET. „Evidence tržeb byla prosazována s cílem zamezit jejich krácení a nedává vůbec žádný smysl, když se nákladným mechanismem zatěžují obchodní aktivity, které jsou důsledně a průkazně evidovány už z podstaty svého fungování,“ říká.

„Podle našeho názoru by bylo jednoznačně pozitivním krokem ještě vyjmout ze systému EET také úhrady platebními kartami a možná se zamyslet i nad spoustou dalších obchodních aktivit, které probíhají prakticky bezhotovostně,“ doplnil Sojka. Elektronická evidence tržeb začne pro některé podnikatele platit od 1. prosince.

Jitka Hanžlová, Linda Nguyenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme