Elektronické peníze místo tradičních? Švédsko uvažuje o digitální měně, jmenuje se e-koruna

Švédská centrální banka možná nahradí tradiční peníze elektronickými. Riksbank by se tak stala první institucí svého druhu, která by zavedla digitální měnu. Bankéři to vnímají jako odpověď na čím dál silnější trend nepoužívat hotovost, který se ve Švédsku v posledních letech rozmáhá. Úvah, které by mohly změnit fungování finančního trhu, si na svém webu všímá deník Financial Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédská a dánská měna, švédská koruna, švédské peníze, švédská měna

Švédská a dánská měna, švédská koruna, švédské peníze, švédská měna | Foto: flickr.com, Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Tony Webster

Riksbank je podle britského deníku na revoluční kroky zvyklá. Švédská centrální banka totiž jako první na světě začala v polovině 17. století tisknout papírové peníze.

Instituce nyní spouští projekt, který zkoumá, jak by centrální bankou podporovaná digitální měna mohla fungovat a s čím by se musela potýkat.

Měna už má i název. Riksbank jí říká ekrona, tedy v překladu e-koruna. Rozhodnout o jejím zavedení by pak chtěla do dvou let. „Je to přelomová záležitost, stejně jako před 300 lety začátek používání papírových bankovek,“ cituje Financial Times viceguvernérku švédské centrální banky Cecilii Skingsleyovou.

Představitelé centrálních bank světa o výhodách i hrozbách digitálních měn samozřejmě mluví, žádná banka se ale zatím nedostala tak daleko, aby se pokusila vlastní elektronickou měnu zavést.

Švédskou centrální banku k úvahám donutil klesající zájem o používání hotovosti. Počet bankovek a mincí, které ve skandinávské zemi obíhají, klesl od roku 2009 o 40 procent.

„Nemáme nikoho, u koho bychom se mohli inspirovat, ani s kým bychom se mohli poradit, jaké by to celé mohlo mít důsledky. Ale taky nemůžeme jen tak nečinně sedět,“ dodává Skingsleyová.

List Financial Times dodává, že Riksbank stejně jako jiné centrální banky už elektronické peníze využívá. Poskytuje je ale jen bankám a některým institucím. Jednotlivcům centrální banka nabízí peníze jen ve formě bankovek a mincí.

Podle viceguvernérky Riksbank by se e-koruna měla stát doplňkem, který by lidé mohli využívat společně s tradičními penězi.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme