Energetický regulační úřad vyměřil stamilionové pokuty. Firmy špatně účtovaly ceny tepla

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyměřil společnostem Pražská teplárenská a Veolia Energie pokuty ve výši stovek milionů korun za to, že v letech 2010 a 2011 měly počítat neoprávněně vysoké ceny za teplo. Polovinu vyměřené částky tvoří pokuta, tu druhou by mohli podle ERÚ získat zpátky také zákazníci. Uvedly to pondělní Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská teplárenská

Pražská teplárenská | Foto: Filip Jandourek

Pražská teplárenská, kterou vlastní Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského, se odvolala. Firma má zaplatit 240 milionů korun za ceny počítané zákazníkům v roce 2011. 120 milionů je pak samotná pokuta a stejná částka by se měla navrátit zákazníkům.

„Vedeme několik správních řízení, mimo jiné i s Pražskou teplárenskou. Firma se proti pokutě odvolala, dokud nerozhodne druhá instance, nemohu se k tomu vyjadřovat,“ řekla šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková pro Hospodářské noviny. Je to právě ona, kdo v druhé instanci rozhodne.

Pražská teplárenská nechce podle mluvčího Radka Ježdíka řízení komentovat. Ve výroční zprávě firmy se ale podle deníku objevuje, že společnost má pádné argumenty, nelze však vyloučit, že nakonec bude muset zaplatit.

Druhou sumu úřad vyměřil společnosti Veolia Energie, dřívější Dalkia. Pokutě 230 milionů korun se ale nakonec nejspíš vyhne. Regulátor totiž nestihl zákonné lhůty a provinění je zřejmě promlčené.

„I když jsme nakonec pokutu nedostali, podali jsme na regulační úřad žalobu. Vypočítali neoprávněný prospěch, ale neřekli nám, s jakými čísly pracovali ani k jakému výsledku došli. A to žalujeme,“ řekl Hospodářským novinám člen dozorčí rady Zdeněk Duba.

Obě společnosti se bojí, že pokud by pokutu opravdu dostaly, mohl by regulační úřad stejná pravidla použít i na ceníky z následujících let. To by firmy mohlo stát další stovky milionů.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme