Evropská komise schválila podporu obnovitelných zdrojů energie v Česku

Evropská komise schválila režim podpory energie z obnovitelných zdrojů v Česku. Takzvanou notifikaci získaly zdroje spuštěné v období 2006 až 2012. Provozovatelé obnovitelných zdrojů tak budou mít podle dřívějšího vyjádření českého ministerstva průmyslu a obchodu příští rok nárok na zhruba 37 miliard korun. Jde o převážnou většinu ze zdrojů, které dosud notifikaci neměly. Souhlasem komise podmiňoval výplatu peněz Energetický regulační úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sluneční elektrárna

Sluneční elektrárna | Foto: CC0 Public domain

Komise v pondělí uvedla, že dospěla k závěru, že přijetí opatření podpoří cíle Evropské unie v oblasti energetiky a klimatu, aniž by došlo k nepřiměřenému narušení hospodářské soutěže.

„Opatření rovněž zahrnuje mechanismus přezkumu, který zajistí, aby zařízením nebyla poskytována nadměrná kompenzace a aby podpora byla omezena na nezbytné minimum potřebné k dosažení cílů režimu," dodala.

Brusel umožní Česku vyplatit na obnovitelné zdroje více než 40 miliard korun

Číst článek

Ministerstvo průmyslu minulý týden uvedlo, že notifikace ještě není vyřešena u zařízení na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla.

Objem zdrojů, které notifikaci zatím nedostanou, je podle ministerstva na úrovni dvou až tří miliard korun. Resort také dodal, že podle informací z Evropské komise bude i rozhodnutí o podpoře těchto zdrojů uzavřeno letos.

Provozovatelé podporovaných zdrojů v Česku by na základě toho měli příští rok získat celkem kolem 40 miliard korun.

ERÚ a vyplácení podpory zeleným zdrojům energie

Energetický regulační úřad se k rozhodnutí Komise vyjádří v úterý. Instituce loni řadu měsíců odmítala vypsat podporu právě kvůli chybějícímu souhlasu Komise. Nakonec ji vypsals až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku.

Výplatu umožnil během nepřítomnosti předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové tehdejší místopředseda Jan Nehoda, jehož pak Vitásková odvolala z funkce. Vitásková už dříve uvedla, že většina podpory, která byla letos dosud vyplacena, byla vyplacena nezákonně.

Vitásková: Obnovitelné zdroje podpoříme jen se souhlasem EU. Se změnou tarifů elektřiny nespěchejme

Číst článek

Podporu zeleným zdrojům energie v Česku vyplácí od roku 2013 Operátor trhu s elektřinou na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny.

Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno více než 205 miliard korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme