Evropská komise vyšetřuje České dráhy. Zajímá se o nízké ceny a vytlačování konkurence

Evropská komise podezírá České dráhy, že ve snaze vytlačit konkurenci v osobní železniční dopravě účtovala ceny, které byly nižší než náklady. To bylo v rozporu s antimonopolními pravidly Evropské unie, upozorňuje komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy

České dráhy | Foto: Jiří Suchomel

„Musíme podrobně prozkoumat obchodní praktiky společnosti České dráhy, abychom se ujistili, že nevytlačují konkurenty v neprospěch cestujících,“ uvedla v tiskové zprávě eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margarethe Verstergerová.

Komise prohlásila, že to neznamená, že by byly České dráhy vinné. Kvůli šetření komise letos v dubnu uskutečnila kontroly v prostorách Českých drah.

Správa železnic ukončí spolupráci s Grandi Stazioni. Firma nestihla slíbené rekonstrukce

Číst článek

Vyšetřováním se podle tiskové zprávy bude Evropská komise „zabývat prioritně“. Pro šetření nejsou stanoveny žádné právní lhůty a jeho délka závisí na složitosti případu nebo na tom, do jaké míry vyšetřovaná firma spolupracuje.

Komise připomněla, že České dráhy byly do roku 2011 jediné, kdo nabízel železniční služby na cestě z Prahy do Ostravy. Po vstupu konkurenčních společností RegioJet a LEO Express, České dráhy podle komise „značně snížila ceny účtované cestujícím na této trase“.

Komise vítá cenovou konkurenci ve prospěch cestujících

Komise dnes zdůraznila, že vítá intenzivní cenovou konkurenci ve prospěch cestujících. Má nicméně obavy, že ČD mohly účtovat tak nízké ceny, že by ani nepokryly náklady služby. „Takové praktiky mohou bránit konkurentům, aby zůstali na trhu, což je v neprospěch cestujících,“ uvedla komise.

Hospodářská soutěž tlačí ceny dolů a zvyšuje kvalitu služeb, což je v železniční dopravě podle Vestagerové zapotřebí také s ohledem na snahu snižovat emise uhlíku.

Unijní smlouvy zakazují zneužívání dominantního postavení na trhu, které může nepříznivě ovlivnit obchod mezi členskými státy Evropské unie. Takové zneužívání může zahrnovat nepřiměřené nákupní nebo prodejní ceny anebo jiné nerovné obchodní podmínky.

České dráhy obvinění odmítají. „My pochopitelně trváme na tom, že k porušení zákona z naší strany nedošlo. Jsme připraveni to Evropské komisi dokladovat stejně, jako to činíme v případě šetření od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ řekl tiskový mluvčí Českých drah Radek Joklík.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme