Firmy začínají nabírat lidi na výpomoc s vánočním prodejem. Brigádníci si vydělají víc

Až devět tisíc brigádníků najmou firmy na výpomoc s vánočními prodeji. Nejvíce míst nabízejí potravinářské podniky, tiskárny nebo společnosti s rychloobrátkovým spotřebním zbožím. Brigádníci letos vydělají víc než loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční trhy v Chebu

Vánoční trhy v Chebu | Foto: Dana Jelínková

Některé firmy začaly nabírat brigádníky už v srpnu. Mezi ně patří i internetový prodejce společnost Mall.cz. Společnost potřebuje až 150 nových pomocníků. „V té největší vánoční špičce pracuje distribuční centrum na třísměnný provoz a samozřejmě 7 dní v týdnu, jedná se o osmihodinové pracovní směny. Posily z řad brigádníků začínáme využívat zhruba od začátku listopadu a jejich práce skončí hned po sezoně, tedy po Štědrém dnu,“ řekl mluvčí společnosti Jan Řezáč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Firmy začínají nabírat brigádníky na vánoční prodej. Více si poslechněte v reportáži Barbory Kladivové.

Podobně je na tom třeba i řetězec Tesco. Ten posílí až stovky brigádníků. „Brigádníci nejčastěji vykonávají práci jako doplňovací zboží do regálů, případně jako pokladní,“ vysvětluje mluvčí Tesca Václav Koukolíček.

Firmy nabídnou brigádníkům až 9 tisíc míst. „Nejčastější místa pro vánoční brigády jsou v prodeji a obchodu, jde o stánkový prodej o různé marketingové akce třeba v nákupních centrech, jde třeba i o některé typy služeb, balení předmětů atd. To jsou ty nejčastější brigády. Samozřejmě jsou i různé manuální práce, současně se nabírá i na nějakou administrativní výpomoc, která může souviset se zvýšeným počtem zakázek v tomto období,“ řekl analytik z Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský.

Brigádníků bude málo, proto si firmou nebudou moci vybírat

Brigády opět táhnou mladé lidi a studenty, tvrdí personalisté. Pro ně jsou krátkodobé brigády způsobem, jak získat pracovní zkušenosti. Krátkodobé brigády využívají také dlouhodobě nezaměstnaní.

Vysokoškolské studium je nejdražší v Brně. Praha nabízí nejvíc možností přivýdělku

Číst článek

„Ta skladba brigádníků je různá, někteří lidé to mají jako doplněk ke své stálé práci, někteří zase nechtějí stálou práci, takže využívají různých nabídek a pro některé to může být start v té společnosti,“ vysvětluje ředitel personálně poradenské společnosti McRoy Tomáš Surka. Předpokládá ale, že letos nebude o brigády takový zájem jako v jiných letech.

„V současné době vzhledem k situaci na pracovním trhu, kdy pracovníků je opravdu velký nedostatek, tak firmy ani nemají možnost si tolik vybírat. Mladí, staří - je jim to v podstatě jedno. Důležité je aby ten člověk měl zájem o práci a přišel do ní,“ dodává Surka.

V hlavním městě si můžete vydělat až dvojnásobek než jinde

Brigádníci by si měli více vydělat než v předchozích letech. A to nejenom v hlavním městě. „Odměny za brigádnické práce porostou, ovšem nebude to tak dramatické, nebude to nárůstek na dvojnásobek. Čekám spíš růst v řádu jednotek, nižších desítek procent. Ta obvyklá mzda se bude pohybovat okolo 90-100 korun za hodinu u té kvalifikovanější práce. Samozřejmě bude i spousta brigád za 60 až 70 korun na hodinu, typicky spíš v regionech,“ říká Dombrovský.

Brigádu je lepší vybírat z více nabídek. Na podmínkách se domluvte předem, radí experti

Číst článek

V hlavním městě si ale podle Surky mohou brigádníci vydělat i třeba dvojnásobek. „Můžeme se bavit třeba i o platech 150 korun za hodinu, pokud se bavíme o hlavním městě, ale i v ostatních regionech budou platy vyšší než v loňském roce.“

Potvrzuje to i mluvčí společnosti Mall Jan Řezáč. I jejich brigádníci si letos vydělají více peněz. „Na měsíce listopad až prosinec navyšujeme hodinovou sazbu brigádníků v závislosti na jejich kvalifikaci o 15 až 20 korun.“

Podle společnosti McRoy se letos prodlouží sezona, kdy si budou moci lidé přes vánoce přivydělat. Oblíbené jsou totiž vánoční dárky v podobě poukazů na odběr zboží nebo peníze, které obdarovaní utratí v obchodech až po vánocích. Firmy proto budou řešit reklamace a výměny zboží delší dobu. Sezona brigád se tak často prodlužuje až do února.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme