Intervence budou pokračovat, rozhodla bankovní rada ČNB

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Zároveň nechala úrokové sazby na minimech. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí centrální banky Marek Zeman. Režim devizových intervencí trvá přes tři roky, ČNB jej zahájila v listopadu 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Bankovní rada na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Analytici většinou čekají, že rada ukončí kurzový závazek během dubna.

Bankovní rada ve čtvrtek zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako "poblíž hladiny 27 Kč/EUR". Takovému posílení ČNB brání prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 Kč za euro ČNB nechává kurz pohybovat podle nabídky a poptávky trhu.

Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence v řádech stovek miliard korun pokračovaly podle odhadů analytiků i v únoru a březnu.

Analytici odhadují, že bankovní rada ČNB by mohla intervence ukončit v dubnu. Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka budou následující týdny plné nejistoty, kdy přijde okamžik ukončení kurzového závazku. "Podmínky pro konec intervencí už jsou splněny, nyní půjde především o strategii vůči devizovému trhu," uvedl již dříve.

Měnového zasedání se ve čtvrtek zúčastnilo všech sedm členů bankovní rady.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme