Japonci, Američané, Nizozemci, Číňani. Většinu českých pivovarů vlastní zahraniční firmy

Češi se stále drží v čele světového žebříčku v pití piva. Přesto téměř všechny velké české pivovary mají zahraničního vlastníka. Jedině Budějovický Budvar má českého vlastníka a tím je stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Česku se v průměru na osobu ročně zkonzumuje 13,7 litru alkoholu. Ilustrační foto.

V Česku se v průměru na osobu ročně zkonzumuje 13,7 litru alkoholu. Ilustrační foto. | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

Největším výrobcem piva v České republice je společnost Plzeňský Prazdroj, a. s. Pivo vaří v Plzni, (Plzeňský Prazdroj a Gambrinus), Nošovicích (Radegast) a ve Velkých Popovicích (Velkopopovický Kozel). V loňském roce prodala společnost 10 milionů hektolitrů piva v Česku i zahraničí.

Vlastníkem byla druhá největší světová pivovarnická skupina SABMiller. Ta ale musela prodat své pivovary v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku, aby americký pivovar Anheuser-Busch InBev mohl SABMiller převzít. V úterý japonský pivovar Asahi Group Holdings oznámil, že kupuje všechny pivovary ve zmiňovaných zemích včetně společnosti Plzeňský Prazdroj.

Plzeňský Prazdroj kupují Japonci. Pivovar Asahi převezme východoevropské značky SABMilleru

Číst článek

Pivovary Staropramen, a. s., patří do severoamerické pivovarnické skupiny Molson Coors a jsou druhým největším prodejcem piva v České republice. Provozuje hlavně pivovary v Praze na Smíchově (hlavně Staropramen a Braník) a ostravský Ostravar (Ostravar). Prodal v loňském roce 3,12 milionu hektolitrů piva.

Lobkowicz patří Číňanům

Třetí největší pivovarnickou společnost v Česku Heineken Česká republika, a. s., vlastní třetí největší pivovarnická skupina na světě Heineken International B.V z Nizozemska. Společnost vlastní Pivovar Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno na Ústecku. Mimo jiné vyrábí značky Krušovice, Zlatopramen, Starobrno, Březňák. Heineken prodal v loňském roce 2,3 milionu hektolitrů piva a ciderů. Nejprodávanější byly Krušovice.

Budějovický Budvar, s. p., je stále v majetku státu, na konci roku v něm skončí dlouholetý ředitel Jiří Boček. Společnost prodala v roce 2015 1,6 milionu hektolitrů piva, což ji řadí na čtvrté místo.

Nového majitele má od loňského září také pátý největší producent piva Pivovary Lobkowicz Group, a. s. Nově vlastní 79,4 procenta společnosti firma Lapasan. Většinu v této firmě vlastní čínská investiční skupina CEFC. Do skupiny Lobkowicz patří pivovary Černá Hora, Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Klášter, Vysoký Chlumec a Rychtář. V roce 2014 skupina prodala 894 tisíc hektolitrů piva, za loňský rok výsledky nezveřejnila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme