Jestli nějaká hospoda zaniká, napište mi to, chci s nimi diskutovat. Rozhovor s Babišem o EET

1. prosince odstartovala elektronická evidence služeb (EET). Připravilo ministerstvo financí EET pečlivě? Vyhnou se evidenci drobní podnikatelé? O kolik se díky elektronikým pokladnám zvýží příjmy státního rozpočtu? A kdy? Ministr financí Andrej Babiš odpovídal na otázky 20 minut Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Jak jste spokojen s rozjezdem EET v Česku?
Jsem velmi spokojen, projekt funguje. Dali jsme od 1. listopadu podnikatelům a živnostníkům fungování pokladen vyzkoušet. Ti, kteří už měli systém vyzkoušený ani nezaznamenali, že zákon vstoupil v platnost. Funguje bez poruch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Andrej Babiš odpovídal v otázkách Radiožurnálu. Rozhovor připravila Marie Bastlová.

Sešli jsme se v kavárně Neustad, zeptala jsem se majitelů podniku na to, jaké mají zatím s EET zkušenosti. Řekli mi, že jenom pořizovací náklady systému potřebného pro zavedení EET je vyšly zhruba na třicet tisíc korun, museli nahradit stávající účtovací systém, který používali do té doby, vynaložili náklady na školení svých zaměstnanců. Údajně zaznamenali i výpadky od provozovatele pokladního systému, který používají. Náklady jsou tedy mnohonásobně vyšší, než jste na začátku sliboval.
Ano, ale měli by i korektně říci, že většina podnikatelů si zároveň zmodernizovala staré kasy a rozšířila jejich funkce. S podnikateli mluvím, zaregistroval jsem, že jsou i takoví, kteří si koupili systém za sto tisíc, jelikož měli staré technologie. Vše zmodernizovali, a teď si to pochvalují, protože mají lepší přehled o zboží, prodeji a tak dále.

Ale koupili to kvůli zavedení EET.
Ano, ale mohli si koupit i levnější verzi asi za 4 900 korun. V minulosti byl v Česku pokus zavést elektronické pokladny, myslím, že v roce 2007. Tehdy chtěl stát předeslat všem podnikatelům jednu kasu, kterou by jim on sám koupil. My jsme to nechali na podnikatelích a živnostnících.

'My hospodští jsme v první linii. Z restaurací se stanou klubovny.' Začíná platit EET

Číst článek

Takže vy odmítáte kritiku toho, že by byl systém neúměrně drahý nebo neúměrně složitý?
Ne, složitý určitě není. Celý proces je jednorázová záležitost. Nechal jsem si prověřit zisk autorizačních údajů, takže tady mám výpověď například provozovny, která celý proces popisuje jako jednoduchý.

Proti tomu vám ale můžu oponovat, že existuje řada příběhů, které se objevují na sociálních sítích, ale i v médiích, které popisují pravý opak.
Na sociálních sítích se objevují různé věci, kde se říká, že musí kvůli EET zavřít hospodu. Když se snažím zjistit, kde je ta hospoda, tak neexistuje. Samozřejmě, je zde spousta odpůrců tohoto revolučního kroku. Jsme poslední země V4, která nemá EET. Na sociálních sítích jeden novinář, kterého nesnáším, a s kterým se soudím, lže, a tvrdí, že je v EET napojení a že moje firmy chtějí získat určitá data a další nesmysly. Finanční správa získává pouze údaje o celkovém DPH a celkové tržbě.

Provozovatelé restaurací a hotelů začali od čtvrteční půlnoci elektronicky evidovat tržby | Foto: ČTK

Pane ministře, chtěla bych se vrátit zpět ke kritice podnikatelů a provozovatelů restaurací. Říkáte, že kritika zní často od restaurací, které ani neexistují. Pivovarníci ale tvrdí, že už teď zaznamenali zhruba tisícovku restaurací, které odhlásily odběr piva, které končí právě kvůli zavedení EET.
Mluvil jsem s nimi před tím, než jsem přišel za vámi, úbytek odběratelů hlásí Prazdroj, který je jako jediný přímý distributor a jedná se asi o 350 hospod.

Berte si účtenky. Začíná platit elektronická evidence tržeb v restauracích a hotelech

Číst článek

Takže ty informace nejsou pravdivé?
Nechte mě domluvit. Jsou to právě ty restaurace, kterým jsem chtěl vyhovět snížením DPH na točené pivo, proto jsem přišel s návrhem snížit DPH z 21 procent na 10 procent. Koalice to nechtěla, ČSSD to odmítla. Věděl jsem o tom, že restaurace budou mít tyto problémy, chtěl jsem jim pomoci. Teď jim chci pomoci s návrhem, a to není výjimka, ale možnost požádat o paušální daň. Psal jsem ráno pivovarům, že chci vědět, které hospody zavřou. Chtěl bych ty hospody navštívit a mluvit s jejich zaměstnanci.

Před časem jste ale říkal, že si nedokážete představit hospodu, který by měla tak nízké tržby a fungovala. Takže existují takové restaurace?
Přece nemůžu mít přehled o všech druzích podnikání, možná se mi někdo směje, ale já nevím, jestli vy máte takový přehled. Lidi nechávají všechno na poslední chvíli. Mluvil jsem se studentem, který provozuje malou kavárnu na univerzitě nebo s někým, kdo vyrábí občas med nebo dělá sochy. Tenhle projekt nikdo nedělal, je to revoluční projekt, takže se v Česku 26 let nic nedělalo pro to, abychom narovnali podnikatelské prostředí a vybrali daně pro všechny, protože všichni chtějí peníze: důchodci, učitelé, zdravotníci, opravy silnic, školy. Všichni bychom všechno chtěli, aby to ten stát zaplatil. Ale stát žije z daní.

Mnohým podnikatelům se také nelíbí výjimky, které v EET jsou. Například, že do první fáze EET nespadá takzvané jídlo s sebou nebo nápoje, které si můžete z restaurace odnést. Proč jste k této výjimce přistoupili?
Ale to není výjimka. Zavedené EET bylo jen odloženo na čtvrtou vlnu. Žádné výjimky jsme nedělali, tam došlo pouze k posunu v rámci metodiky finanční zprávy, která k tomu dospěla na základě analýzy.

Příběh elektronické evidence tržeb bude zapsán v dějinách české polistopadové politiky | Foto: ČTK Václav Pancer

Když mluvíte o tom, že řada provozovatelů restaurací a hospod podvádí nebo se vyhýbá placení daní – není toto jenom cesta, jak se rok a půl vyhýbat EET?
Ne. EET budou mít všichni. Kolegové z KDU-ČSL navrhují, že by byli malí podnikatelé a farmářské trhy z povinnosti EET vyňati. My jsme byli vždy proti tomu. Nenavrhuji žádné výjimky, chtěli jsme zjednodušit těm nejmenším podnikatelům život. Proto říkáme: Požádejte si o paušální daň, my s vámi budeme vést debatu, jestli skutečně máte 250 tisíc tržbu nebo ji máte jinou. Potom si domluvíme nějakou daň, v tom případě nemusíte vést účetnictví a ve finále nemusí ani evidovat.

Vy jste změny, které by toho umožnily, načetl do daňového balíčku v rámci druhého čtení ve sněmovně. Ten by mohl začít platit nejdříve od května příštího roku, to znamená, že pro řadu malých podnikatelů začne EET už před tím platit.
Ano, ale když si pořádají v lednu 2017, například ta babička z Kladna, kterou si už chudinky novináři dostihli, o paušální daň, tak nebude od 1. března evidovat.

Kalousek přirovnal EET ke koncentračnímu táboru. Za nevhodný příměr se omluvil

Číst článek

Jak to, že nebude evidovat, když ten daňový balíček začne platit od května?
To, co jsem načetl je, aby pro ty nejmenší, když si požádají, a finanční správa dospěje k tomu, že se domluví na paušální dani, tak neevidují do momentu, kdy dojde nebo nedojde na dohodu o dani. Až po ní začne evidence.

A to je napsáno v metodice nebo v prováděcích předpisech k tomu zákonu?
Nevím, kde je to napsáno, ale takhle to navrhujeme.

Takže kdyby si všichni podnikatelé na začátku roku zažádali o placení paušální daně…
Ne všichni, pouze ti s tržbou do 250 tisíc ročně.

Elektronická evidence tržeb v Ostravě | Foto: ČTK Jaroslav Ožana

Říkáte, že pro tuto změnu v EET není pozdě. Ale před chvílí jste říkal, že zhruba 300 restaurací zaniká podle evidence pivovarů kvůli EET. Restaurace zanikají, pro ně pozdě je.
Nevím, jestli zanikají, požádal jsem pivovary, pokud by klienti souhlasili – a samozřejmě to můžou i občané, mi napsat, že pokud mají informaci, že nějaká hospoda zaniká, tak mě to bude zajímat. Chci s těmi lidmi diskutovat a pochopit, proč tedy zavírají. Celé EET se politicky zneužívá, v médiích běží kampaň, jak je to špatné. Já se ptám, co udělali ti ministři financí, kteří EET kritizují? Já jsem udělal něco pro to, aby se platily daně. Teď je to samozřejmě něco nového, ale všichni si časem zvyknou. I malé děti vědí, kterým jsem poslal 5 tisíc pokladniček, že je v Evropě úplně normální, vzít si účtenku.

Lidovci chtějí změny v EET, navrhují vyjmout farmářské trhy a malé živnostníky

Číst článek

Pane ministře, kolik EET vynese na daních? V reklamě ministerstva financí jste slibovali 8 miliard korun výnosu. To platí?
Určitě, ale za celou fázi, to znamená, že se bavíme v horizontu do roku 2019.

A kolik vynese ta první fáze? Kdy si budeme moct reálně zkontrolovat, že EET opravdu vedla ke zvýšení daňových výnosů?
To bude až někdy začátkem roku 2018, protože tam jsou samozřejmě posuny a my máme zpoždění.

Takže letošní prosinec se ještě nijak neodrazí?
Určitě ne. Je to něco nového a navíc se snažíme působit na finanční správu, aby pracovala lidsky. Aby nebyli byrokrati a aby vnímali jednotlivé případy. Náš cíl není někoho otravovat nebo likvidovat živnost.

Marie Bastlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme