Kde nic není, ani smrt nebere, stěžují si podniky na chybějící zaměstnance

Vývoz českých firem by letos měl dosáhnout rekordní úrovně. Závislost české ekonomiky na exportu tak dále roste. Většímu růstu ale brání nedostatek pracovníků. Některé firmy kvůli tomu musí odmítat zakázky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna v Clevelandu ve státě Ohio

Továrna v Clevelandu ve státě Ohio | Foto: flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0, Neal Wellons

Podle výzkumu Hospodářské komory trápí nedostatek pracovníků až čtyři firmy z pěti. Firmám nechybí jen kvalifikovaní pracovníci, ale také levná pracovní síla. Podle Ivora Popracha je problém i v tom, že ve firmách jsou na některých místech nevhodní lidé. Jeho firma na Náchodsku zaměstnává přes sto lidí. Kvůli nedostatku pracovníků se nemůže ucházet o některé nové zakázky.

„Ono to není jenom o tom, kolik nám chybí, ale taky o tom, kolik bychom jich potřebovali vyměnit, kdyby ti lepší byli. V současnosti nám chybí asi 10 procent lidí, kteří jsou na pozicích a neměli by tam být - tu odbornost nemají. Už to není ani o tom, jestli mzdy jsou vysoké nebo nízké. Prostě kde nic není, tak ani smrt nebere,“ řekl Poprach.

Firmy na úřadech práce nejčastěji hledají pomocné pracovníky do výroby, řidiče, nástrojáře nebo montážní dělníky. Podniky proto často zaměstnávají cizince. Hlavně Ukrajince.

Práci v České republice najde až několik tisíc Ukrajinců

„Mohli bychom růst více, kdyby podniky nemusely kvůli nedostatku pracovní síly odmítat zakázky nebo platit penále za to, že nejsou schopné včas práci odevzdat. Proto jsme rádi, že jsme se například s vládou dokázali nedávno dohodnout na tom, že otevře český trh zahraniční pracovní síle tam, kde je to potřeba. Protože ten český je už vyčerpaný,“ vysvětlil Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy.

České automobilky potvrzují roli tahouna domácího průmyslu. Výroba vozů je rekordní

Číst článek

Díky podpoře státu by tak v České republice mohlo najít práci až několik tisíc Ukrajinců. Pro firmy ale není nedostatek pracovníků jediné riziko. Firmy, které vyvážejí, se obávají blížícího konce intervencí a skokového posílení české koruny. Bankovní rada České národní banky plánuje ukončení tohoto režimu v polovině příštího roku. Přesto ale klesá zájem vývozců o zajištění proti kurzovému riziku.

„Jsme na minimální úrovni zajištění českých exportérů vůči kurzovému riziku. Myslím si, že se to bude měnit tak, jak se bude blížit datum oznámené Českou národní bankou pro konec intervencí. Firmy ale už mají dost kurzového rizika. Koruna, která v těch posledních letech šla jednou nahoru a jednou dolů, pro ně představuje velké riziko a komplikace pro dlouhodobé plánování. A proto přecházejí stále víc na obchodování v eurech,“ dodal Špicar.

Nejvíce se daří automobilovému průmyslu

I přes všechna rizika ale zůstávají firmy optimistické. Skoro třetina z nich očekává v následujících měsících nárůst zakázek. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy. Tržby z vývozu by letos mohly překročit čtyřbilionovou hranici. Nejvíce se vyváží do zemí Evropské unie, hlavně do Německa, Velké Británie a Francie.

Podniky zvyšují platy, lákají tak kvalifikované lidi. Roste i nástupní mzda

Číst článek

Vůbec nejvíce se daří automobilovému průmyslu. Jen v průběhu září sjel z výrobních linek téměř milion nových vozů. Podle Zdeňka Petzla ze Sdružení automobilového průmyslu automobilky potvrzují roli tahouna českého průmyslu.

„Výroba u osobních automobilů je o 7 procent vyšší. Očekáváme, že letos pokoříme loňskou hranici 1,3 milionu vozů. Klíčové pro nás jsou západní trhy - Německo, Francie a Velká Británie. Tam poptávka setrvale roste. Samozřejmě radost nám dělá i domácí poptávka, která vzrostla o více než 12 procent,“ řekl Petzl.

Porostou také platy. V příštím roce stoupnou mzdy zaměstnanců v průmyslových podnicích v průměru o více než dvě procenta.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme